fbpx DAN | Daily Architecture News Wall restaurant in South Korea by Studio Studio  - DAN | Daily Architecture News
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 

Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 

News
05-05-2222
WATCH: Global architecture and design highlights.

When South Korean design office Studio Studio was commissioned to create a restaurant in Incheon, a city bordering Seoul, they were presented with a “box-like” volume brimming with potential. Located on the lower floor of a housing complex, the site was one of many blank canvases enclosed by four unembellished walls. Adding pressure to the project, an unofficial contest between new interior fit-outs in the precinct became a driving force for the designers to create an exceptional space. “The game is won or lost by how the designer elegantly fills the box,” says Do Gwanghun, founder of Studio Studio, whose Seoul-based practice is credited for shaping Wall restaurant – a solid contender for the most sophisticated scheme in the sizeable complex.

As its name suggests, Wall restaurant is all about the walls. How they divide the space, seperate the different functions of the project and – perhaps most importantly – cocoon the patrons as they drink or dine. “The main function of drinking wine and eating food is divided into different atmospheres in one space,” Do says, referring to the way in which the floor plan is split into three main segments. Pointing to the first of these areas, located towards the entry, Do says a “soft zoning” effect was established by employing low partition walls. “Because the walls are low, the space is not completely separated [from the next zone],” he explains. 

Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 

Wall restaurant in South Korea by Studio Studio

These partitions create a semi-private atmosphere throughout the diner. But to provide a more intimate experience in the first segment, a large decorative screen has been installed to form a small secluded room. Designed as an undulating surface clad in narrow strips of blond timber, the screen incorporates a curved bench on its inner face. When partnered with two round tables and chairs, the nook can accomodate up to six patrons who, under the glow of a suspended paper lantern, become shielded from street and restaurant views. In contrast, an oversized stone table with timber chairs encourages communal dining along the opposite wall. A series of four paper lanterns in offbeat organic shapes floats over the setting while a mirrored panel reflects the scene and creates the illusion of more space. 

Straddled by the light-filled entry zone and the back-of-house area, the central space is memorable (and most definitely Instagrammable) for its large potted tree, whose branches will grow to form a verdant canopy above the diners. Landscaped with large rocks – reminiscent of an ancient Korean garden – the “pot” of the tree forms yet another bench. Lined with timber and accompanied by tables and chairs in mixed finishes, the circular bench echoes the experience of dining outdoors, perhaps in a public arcade or manicured garden. A banquette is positioned against the wall opposite the potted tree creating yet another contrasting zone, this time capable of accomodating tables of two or a single large group.

While shelving units that display the selection of wines are positioned throughout the diner, doubling as a sleek decorative device, the kitchen occupies a small pocket of the plan’s third segment (where the behind-the-scenes operations occur). Open to the dining spaces, the kitchen entertains patrons with the theatrics of food and beverage preparation. The openness also allows waitstaff to service the restaurant floor with ease, assisted by the arrangement of low walls, Do suggests, which “maximise” the space as employees and diners move from zone to zone. “Visitors feel the cluster of low walls as they step inside,” the designer adds. “This ‘community of walls’ is everything that makes up this project.” 

studiostudio.kr

Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 

Visitors feel the cluster of low walls as they step inside … this ‘community of walls’ is everything that makes up this project.

Do Gwanghun Founder, Studio Studio
Visitors feel the cluster of low walls as they step inside
Visitors feel the cluster of low walls as they step inside
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio 
Wall restaurant in South Korea by Studio Studio.

Love the office fit-out by Olson Kundig? Catch up on more architecture and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV
The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal, transforming the region into a liveable and “complete” urban quarter. Designed by local Dutch architecture office MVDRV for EDGE Technologies, the 75,000-square-metre mixed-use Valley precinct contains apartments, shops, offices, […]
News
20-05-2222
Artful lodger: Inside the Ace Hotel Sydney by Flack Studio
Inspired by the visionary modernist architect Robin Boyd and his 1960s book, The Australian Ugliness, Ace Hotel Sydney tells its story with a palette reflective of the hard-working history of its industrial shell. The use of raw, tactile and moody materials, exampled by off-form concrete walls, locally sourced timber and aged brass, nods to the […]
News
20-05-2222
Colour odyssey: Inside the Maison Matisse flagship store in Paris
While we can’t all acquire an original Matisse and indulge in pondering which wall to hang it upon at home – dream as we may – the appetite for a slice of the artist’s effervescent world hasn’t fizzled. This is evidenced by the evolution of the Maison Matisse brand, which was founded in 2019 by the fourth […]
News
18-05-2222
Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
In this project, dubbed the House of Remembrance, Neri&Hu has explored how notions of communal living and collective memory can be expressed spatially. The original site featured a lush vegetated edge that formed a natural green buffer along the perimeter, a feature that the designers have retained. The previous house was built in the style […]
News
13-05-2222
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c
From an early stage in the design process, the architects at Atelier tao+c reached a mutual understanding with their client that the Common Reader should not just be a “storage room” for books. Rather, it should also be a place for people to get involved with “collecting social memories and absorbing knowledge,” the tao+c team […]
News
13-05-2222
Patricia Bustos unveils ‘Serene Touch’ installation at Casa Decor 2022
The great success of the debut edition – and those that followed in its footsteps – lies in its formula. Casa Decor is unique and exclusive, and focused on three fundamentals. Firstly, it brings together in historic locations a large group of professionals with experience and prestige who, with great enthusiasm, wish to show their […]
News
12-05-2222

Back to Top