fbpx DAN | Daily Architecture News Hot desks: Spacial co-working office in Montreal by Ivy Studio - DAN | Daily Architecture News
Hot desks: Spacial co-working office in Montreal by Ivy Studio

Hot desks: Spacial co-working office in Montreal by Ivy Studio

Commercial Design
Interior Design
News
13-05-2121
WATCH: Global architecture and design highlights, including the Spacial co-working office by Ivy Studio.

Two separate spaces formerly used for a Jiu Jitsu gym and a beauty salon have undergone the ultimate transformation, collectively reborn as the first co-working office facility under the Spacial brand. Created by Canadian design firm Ivy Studio, the new-age office is located on Wellington Street in Montreal, directly connected to the busiest part of the city’s Verdun neighbourhood. The client’s brief to Ivy Studio, led by architects Gabrielle Rousseau and Philip Staszeksi, was to craft a pleasant yet highly flexible co-working space for a maximum of 120 people, featuring different sizes of rentable offices and a dynamic mix of shared common areas. As the inaugural venue in the Spacial portfolio, it also had to break away from its competitors and make an impact.

Spacial co-working office by Ivy Studio in Canada
The Ivy Studio team, from left: Philip Staszewski, Gabrielle Rousseau, David Kirouac and Guillaume B Reil.
Spacial co-working office by Ivy Studio in Canada

Spacial co-working office in Montreal by Ivy Studio

With the remains of the former tenants cleared out, the first hurdle the designers were faced with was a lack of daylight across the 745-square-metre floor plan. “Despite its large footprint, the existing space had very little access to natural light,” explains the Ivy Studio team. “Only the front facade and the main staircase have windows, making it a challenge to create a pleasant working environment.” The issue of natural light was partially resolved by adding new glass-brick openings in the staircase wall, which paved the way for two clear sections at the front of the floor plan that became ideal for the common areas.

The first shared zone welcomes workers with the reception desk – taking centrestage with its psychedelic zinc-plated surface – accompanied by the working lounge, three conference rooms, a burgundy velvet banquette and a series of relaxed breakout zones. In the conference rooms, wall-mounted television screens are cleverly camouflaged in front of matching circular black mirrors, each backlit to draw attention to the texture of the white-washed brick wall. The circular mirror device is echoed on the open floor with two mesmerising mirrors reflecting their surrounds in shades of blue. 

The first shared zone welcomes workers with the reception desk – taking centre-stage with its psychedelic zinc-plated surface.

Daily Architecture News
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio

On the opposite side of the reception desk, separated by the existing centre brick wall, the second common space houses the kitchen, dining area and intimate booths, which are intended to satisfy smaller groups. “[All of] these spaces are designed to offer a variety of options for informal working or meetings,” explains the designers. The kitchen serves up eye-catching colour courtesy of mint-green curved cabinetry, placed in partnership with Rosso Levanto marble on the splashback and island countertop. “The rounded stainless steel island mimics the custom-designed chrome planters dispersed throughout the space,” adds the designers.

Between the kitchen and the formal office area are a pair of hidden booths for phone-calls as well as the individual washrooms. “The whole sanitary block is treated as a single unit,” says the designers, who swathed the bathrooms in black square-format tiles, coupled with coordinating plumbing fixtures. Adding to the dramatic palette shift, all additional furniture in the office is also black, accentuated by the light-grey terrazzo flooring and sandstone tiles that run throughout.

In contrast to the exposed white-painted ceiling joists and original brick walls that connect the building with its storied past, each of the two shared zones showcase “a large golden monolith” created with the same zinc sheets that clad the reception desk. One highlights the entrances to the conference rooms; the other frames the booths on the opposite side. Elsewhere, newly erected walls are coated with an off-white lime plaster to create a textured blank canvas for the functions held within.

Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio

Behind the reception desk, a glass-brick wall separates the open public spaces from the private offices. Given the distance of the offices from the building’s glazed facade, the issue of natural light was again on the agenda – it was fundamental for Ivy Studio to brighten the offices with more than artificial lighting. “To achieve this, the offices were condensed into a single core placed at the centre of the space,” says the designers. A total of 20 skylights were then placed above surrounding corridors to flood the office core with daylight. 

While the individual offices are contained behind panels of clear glass, that can be closed off for privacy with sliding doors, there’s no shortage of playfulness. Equally, the client’s desire for a pleasant and impactful co-working environment has surely been met. “The entire volume is coloured an unconventional dark burgundy, including the mullions and carpeting,” enthuses the designers. “With the exposed brick walls, sandstone floor tiles and abundance of natural light pouring into the hallways, the general feeling resembles that of working in an exterior courtyard.”

ivystudio.ca

For more projects just like the Spacial co-working office by Ivy Studio, catch up on the latest office architecture and design highlights. Plus, subscribe to Daily Architecture News for weekly updates delivered directly to your inbox.

Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio
Spacial co-working office in Montreal, Canada by Ivy Studio

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Commercial Design
Inside the Cotton On global headquarters by Greg Natale and PTID
The storied past of Geelong in the southwest of Melbourne has undoubtedly contributed to placing the bay-side region on the map. The city is well-known for its woollen mills that coincided with Geelong’s founding in 1837 and the National Wool Museum that now pays tribute to the industry’s heyday. There’s the circa-1859 Geelong AFL club (one of the world’s oldest clubs) and, of course, the now-shuttered Ford factory that was home of manufacturing for the iconic Falcon and the family of motor-vehicles that followed suit. But there’s another claim to fame to be added to the city’s brag-list: the region is the birthplace of retail empire Cotton On Group.
Commercial Design
07-05-2121
Stokes 14: Architect William Smart's creative studio in Sydney
Located a short commute from Sydney's centre, Alexandria is a burgeoning suburb with industrial origins, observable by its skyline of sawtooth roofs, exposed trusses and utilitarian facades. For local Australian architect William Smart, creative director of Smart Design Studio, the conservation movement at the northern end of the precinct offered immense appeal.
Commercial Design
02-03-2121
The 'Tetris-like' Arakawa building in Tokyo by Nikken Sekkei
Overlooking a bustling street corner in Tokyo’s historic business district, the Arakawa building site and the commercial ventures it has cultivated have long contributed to the fabric of the surrounding cityscape. When the original building reached its expiry date, Japanese architects Nikken Sekkei focussed on creating a new gesture that would continue this legacy and contribute to the Tokyo of the future. The architects generated a landmark volume where a vertical network of stairs and balconies line its exterior, linking the owner’s private residence and office space with commercial levels available for lease.
Commercial Design
24-02-2121
Kennedy Nolan's 'Workplace' puts the cool back into water-cooler conversation
The second of three spaces created by architects Patrick Kennedy and Rachel Nolan for Australian company Laminex seeks to challenge typical commercial office design. Titled ‘Workplace’, Kennedy Nolan’s eye-catching prototype showcases a curated mix of solid colours and natural textures alongside the firm’s uniquely sculptural approach to form-making. The workspace possesses two other qualities essential for a fit-out of its kind – a high level of durability and ease of maintenance, all made possible by the inherent qualities of laminate.
Commercial Design
15-10-2020
Ironside workplace by interior designer Brahman Perera
The workplace reinforces the identity of the company,” says Luke Skurrie, managing director of Ironside whose business digs have been bestowed with the warmth and eye for detail, quality and authenticity that’s on par with the boutique construction company’s portfolio.
Commercial Design
17-09-2020

Back to Top