fbpx DAN | Daily Architecture News A 1960s London post office is now a swinging sushi restaurant - DAN | Daily Architecture News
A 1960s London post office is now a swinging sushi restaurant

A 1960s London post office is now a swinging sushi restaurant

Hospitality Design
News
08-06-2121
WATCH: Global architecture and design highlights, including the Maido sushi restaurant in London by Child Studio.

In the St John’s Wood district of Westminster, not far from the Abbey Road crossing made famous by The Beatles, a former London post office became a rich source of inspiration for Child Studio. The British design firm drew upon the storied past of the decommissioned building and its surrounds to transform the 170-square-metre interior into the latest Maido sushi restaurant.

“The post office was built in the 1960s and our design pays tribute to London’s modernist heritage of that era,” explains Alexy Kos and Che Huang, co-founders of Child Studio. “Our aim was to rediscover and celebrate the unique history of this building and the neighbourhood.”

Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London
Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London
Maido sushi restaurant in London by Child Studio.

Maido sushi restaurant in London by Child Studio

The late-modernist building casts its gaze along the leafy main street, watching over a nearby greengrocer and bookseller, a bank, library and a scattering of chic eateries and boutiques. Out the front, colourful blooms spill over pots suspended from typical London lampposts.

Inside the restaurant, the moody dining room welcomes visitors with a refreshing blend of European and Japanese design influences. “The Japanese references are subtle,” says the Child Studio team. “[They] present themselves through the choice of materials, the play of geometric patterns and the hand-crafted woodwork detailing.” 

The dialogue between the East and West begins with the selection of antique and modern furniture: tubular steel chairs by Mies Van Der Rohe and moulded plywood armchairs by Norman Cherner (designed in 1958) are paired with cast-aluminium stools by Japanese designer Naoto Fukasawa. 

Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London
Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London

The post office was built in the 1960s and our design pays tribute to London’s modernist heritage of that era.

Alexy Kos and Che Huang Co-founders, Child Studio

Sixties style is introduced throughout the restaurant with walls lined in dark cherrywood panelling. Large abstract paintings are tucked within shallow timber-framed alcoves, set between brass wall sconces by Stilnovo, the Italian pioneers of rationalist design. 

Overhead, Child Studio devised a suspended coffered ceiling – reminiscent of the pattern created by Japanese shoji screens – finished in a soft blue hue. The straightforward geometric layout of the ceiling is echoed on the floor, where a smaller grid of black quarry tiles provides gentle detail underfoot. 

The star attraction of the restaurant is perhaps the open kitchen where the reflective steel panelling of the counter-front is partnered with a 1960s ‘Pipistrello’ lamp, designed by Italian architect Gae Aulenti. Behind the counter, Maido’s sushi master prepares and plates-up authentic Japanese cuisine, from eel and masago California rolls to ‘fatty tuna’ sashimi.

Towards the rear of the restaurant, a curved glass-brick wall splits the dining room into two, creating a semi-private area. As daylight filters through the sheer curtains and the textured glass, a familiar atmosphere is born. “The inspiration for this feature came from the St John’s Wood Library, the next-door building of the same era,” says Alexy and Che. “The library entrance is a beautiful combination of square glass blocks and dark wooden framework.”

In other areas, sake bottles, arrangements of flowering cherry blossom and tea sets (comprising contemporary pots and traditional Japanese cups) reference typical Japanese eateries. Dovetailed with mid-century finishes and iconic furnishings, the result is a convivial place that balances cross-cultural cool with a touch of nostalgia. 

childstudio.co; maidosushi.com

Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London
Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London
Maido sushi restaurant by Child Studio occupies a former post office in London

Catch up on more hospitality architecture and design and retail design, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Hospitality Design
Reutov Design punctuates a New York cafe with lashings of one soothing hue
“Among the endless movement of millions of people and cars, you often want to get in touch with nature,” Dmitry says of his New York experience. “Here is an oasis in the midst of a raging stream. We have created a cafe in which it will be comfortable not only to relax, but also to […]
Hospitality Design
15-06-2121
Masquespacio rolls-out new brand identity for Bun burger restaurant
In Milan, this flexibility led to existing architectural archways and exposed bricks becoming defining features of the space. At the second Bun restaurant to open under Masquespacio’s vision, located in Turin, three existing windows informed the decision to expand the colour palette and split the interior into three clearly defined sections. “The idea to play […]
Hospitality Design
01-06-2121
Baja Club Hotel delivers desert chic on Mexico's west coast
Overlooking the famed Malecón promenade in the historic heart of La Paz, Mexico, the Baja Club’s springtime opening is a welcome ray of sunshine on the global travel horizon. Located on the Baja California Peninsula in Mexico’s northwest, the Grupo Habita-owned venue occupies an early 20th century hacienda, reborn at the hands of design firms Max von Werz Arquitectos and Jaune Architecture. The designer destination now stands as a glorious example of adaptive reuse, comprising 32 guest rooms and suites, a pool and spa, restaurant, and a rooftop bar that’s already a smash-hit. “After all, this wouldn’t be a Grupo Habita project if it didn’t have the hippest sundowner joint in town,” quips Grupo Habita co-founders Carlos Couturier and Moisés Micha.
Hospitality Design
05-05-2121
Spanish rose: Pukkel restaurant in Huesca by Masquespacio
When professional footballers Jorge Pulido and Mikel Rico decided to broaden their business portfolio to include the Pukkel restaurant in Huesca, their home-ground city in Spain’s north-east, the duo turned to the inimitable stylings of Valencia-based creative consultancy Masquespacio for an unforgettable fit-out.
Hospitality Design
26-04-2121
Gold 'n' arches: Bun burger restaurant in Milan by Masquespacio
Few creative studios expertly juggle high-octane colour quite like Spanish design practice Masquespacio. The latest project to come from the dynamic designers – an upbeat restaurant in Milan belonging to the Bun burger chain – is testament to such seemingly effortless skill, spearheaded by practice co-founders Christophe Penasse and Ana Hernández.
Hospitality Design
16-03-2121
Ever wanted to live at a luxury resort in the Maldives? Now you can...
Have you ever arrived at the last day of your holiday, slumped yourself over a suitcase, and announced to anyone who’s listening: “I wish I could live here?” Well, if you’ve been luxuriating at one of Soneva’s glamorous properties in the Maldives – now you can. The world-class resort group welcomes guests (and non-guests) from all over the globe to become full-time residents under the Soneva Villa Ownership Scheme.
Hospitality Design
04-03-2121

Back to Top