fbpx DAN | Daily Architecture News Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio  - DAN | Daily Architecture News
Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio 

Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio 

News
06-05-2222
WATCH: Global architecture and interior design highlights.

A mix of crumbling Doric columns, textured stucco walls and the national blue-and-white colour scheme ticks all the boxes for a typical Greece-inspired scheme. But for the latest establishment in the portfolio of restaurateur Thanasis Skopelitis, settling on the expected was simply not an option. Joined by her business colleague Ana Cañete, who is responsible for brand and product development, Thanasis made contact with Masquespacio, one of Spain’s most outside-the-box design offices. They briefed the designers to craft the look and feel of the first Egeo restaurant in Valencia, challenging them to remix classic Greek design tropes with the unconventional flair for which they are well known.

The move into Valencia marks the next step in Thanasis’ chain of Egeo souvlaki restaurants, building upon two already established venues in Madrid. Offering generous servings of skewer-grilled meat and vegetables, the Greek restaurants boast a strong following of food-loving locals whose loyalty is hoped to be replicated on Spain’s southeastern coast. “When Ana and Thanasis commented to us that they wanted to open an Egeo in Valencia, we were immediately excited about the idea,” enthuses Christophe Penasse, one of Masquespacio’s two founders. 

Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio.

Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio 

Having long felt a “special connection” with the history of Greek culture and cuisine, Christophe and his associate, Ana Milena Hernández, say that the opportunity to develop the new restaurant was something of a bucket-list item now struck from their agenda. “We have long been keen to develop a Greek restaurant,” admits Christophe, who says the biggest challenge the studio faced in designing the new restaurant was that the clients didn’t want “a huge change” from their first venues in Madrid. Rather, Thanasis and Ana were seeking something that could give continuity to Egeo’s pre-existing interior design identity.

“If you follow our work, you know that we like to break with the existing [so] it was a huge challenge for us to respect their minimalistic Greek design and at the same time offer a different experience,” Christophe reveals. In response, Masquespacio maintained Egeo’s trademark blue and white colour palette. But in an effort to bring the diner “closer to Greece”, the studio applied to the walls of the restaurant a beautiful “cementish” finish, similar to the material that defines the vernacular architecture of the Greek islands. “We tried to materialise Greece in the space,” Christophe’s colleague Ana adds, “further than just using the usual white and blue colour palette.”

The shapes to which the stucco-like finish is applied take the form of organic wall sculptures, becoming one of the signature features of the space. The designers say this decorative effect continues the search to represent the essence of Greek architecture, traditionally shaped from wood and mud and centred around a garden or courtyard – a heritage that’s honoured in the design of the restaurant. The most stand-out element, however, is a series of blue-painted Greek columns in a deliberately deteriorated condition. “The question we asked ourselves with the introduction of the columns was: how do we modernise this traditional Greek architecture element that is represented in a classical state in Greek restaurants all around the world?” Ana says. 

Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio

Her question was resolved by bringing the columns to life in the most modern way she and Christophe knew how. They were manufactured through cutting-edge 3D printing technology and coloured a deep indigo blue – a significant departure from the famously ancient Doric columns of the Parthenon. At the same time, LED tubes were added to link together the intentionally broken pieces of each structure. The typically cool white colour of the LEDs was challenged and tweaked, as was the production technique, making them a contemporary element produced with 21st-century know-how.

From furniture to light fittings, many similar shapes to those that Masquespacio has employed in the past make an appearance at Egeo Valencia. Reborn in crisp shades of white and blue, the pieces feel fresh while also bringing to the table lashings of Christophe and Ana’s inimitable style. They’re joined by chunky slab-like counters, raw timber stools – as though sliced straight from a tree – and Corfu-style pots of all sizes. “Last but not least, the order bar was situated in the middle of the space with the aim to recreate a bustling environment,” Christophe explains. Positioned beside a glowing grid of overhead lighting, the bar echoes the overarching goal of the fit-out: transporting diners to a place where they feel they’re ordering dishes of delectable souvlaki, Christophe says, “from a mobile kiosk in the middle of a Greek market”. 

masquespacio.com

Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio

When Ana and Thanasis commented to us that they wanted to open an Egeo in Valencia, we were immediately excited about the idea.

Christophe Penasse Co-founder, Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Greece by Masquespacio
Masquespacio
Masquespacio
Masquespacio
Masquespacio
Masquespacio
Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio.

Love the Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio? In Italy, Masquespacio also designed the Bun burger restaurant in Milan and in Turin. Catch up on more hospitality architecture and design and retail design, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV
The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal, transforming the region into a liveable and “complete” urban quarter. Designed by local Dutch architecture office MVDRV for EDGE Technologies, the 75,000-square-metre mixed-use Valley precinct contains apartments, shops, offices, […]
News
20-05-2222
Artful lodger: Inside the Ace Hotel Sydney by Flack Studio
Inspired by the visionary modernist architect Robin Boyd and his 1960s book, The Australian Ugliness, Ace Hotel Sydney tells its story with a palette reflective of the hard-working history of its industrial shell. The use of raw, tactile and moody materials, exampled by off-form concrete walls, locally sourced timber and aged brass, nods to the […]
News
20-05-2222
Colour odyssey: Inside the Maison Matisse flagship store in Paris
While we can’t all acquire an original Matisse and indulge in pondering which wall to hang it upon at home – dream as we may – the appetite for a slice of the artist’s effervescent world hasn’t fizzled. This is evidenced by the evolution of the Maison Matisse brand, which was founded in 2019 by the fourth […]
News
18-05-2222
Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
In this project, dubbed the House of Remembrance, Neri&Hu has explored how notions of communal living and collective memory can be expressed spatially. The original site featured a lush vegetated edge that formed a natural green buffer along the perimeter, a feature that the designers have retained. The previous house was built in the style […]
News
13-05-2222
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c
From an early stage in the design process, the architects at Atelier tao+c reached a mutual understanding with their client that the Common Reader should not just be a “storage room” for books. Rather, it should also be a place for people to get involved with “collecting social memories and absorbing knowledge,” the tao+c team […]
News
13-05-2222
Patricia Bustos unveils ‘Serene Touch’ installation at Casa Decor 2022
The great success of the debut edition – and those that followed in its footsteps – lies in its formula. Casa Decor is unique and exclusive, and focused on three fundamentals. Firstly, it brings together in historic locations a large group of professionals with experience and prestige who, with great enthusiasm, wish to show their […]
News
12-05-2222

Back to Top