fbpx DAN | Daily Architecture News Brick beauty: TaoCang Art Centre in China by Roarc Renew - DAN | Daily Architecture News
Brick beauty: TaoCang Art Centre in China by Roarc Renew

Brick beauty: TaoCang Art Centre in China by Roarc Renew

Architecture
News
09-12-2020
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Built in the 1950s, the timeworn grain storage buildings of Wangjiangjing Town in China were once collectively known by locals as the Lotus Granary, a name given to the site for its proximity to masses of lotus-filled marshlands. But after the interiors of the two main warehouses were mostly destroyed by fire – thought to have been extinguished by water sourced directly from the lotus ponds – the granary was forced into early retirement, abandoned and mostly forgotten.

In recent years the owner of the canal-side site called upon Shanghai-based architecture atelier Roarc Renew to rejuvenate the imposing buildings, challenging the designers with the brief to create a landmark cultural destination that benefits the surrounding Xiuzhou District of Jiaxing.

Completed in 2020, the resulting facility is the TaoCang Art Centre. A 2448-square-metre art gallery that celebrates the masonry architecture of the existing granary and reflects upon the region’s past while also bringing a sense of calm to the storied location. “We wish [that] the two granaries will find more inner peace after 60 years of ever-changing experience,” says a message from the architects.

Charged with the task of connecting the side-by-side buildings – now the art centre’s primary gallery spaces – two new corridor-like structures were introduced to the site, harmoniously mirroring the materiality and geometry of the granary dwellings. “The soul of every renewing project is to find out the hidden flow and go with it,” says the design team, who contained a mesmerising series of brick archways within the corridors, each stretching the full length of the existing buildings.

At the gap that separates the two warehouses, the corridors gently bend and connect before rising skyward in a “monument-like” gesture that conceals three levels of private rooms and bathroom amenities linked by spiral staircases. Here, where the modern corridors unite with the old masonry work of the granary, a depiction of wheat ears is formed by bricks jutting out from the exterior wall’s surface. This motif – a symbol of a fruitful harvest – reflects the wheat-storing history of the buildings and pinpoints the main entrance for visitors to the art centre.

Perhaps in reference to the way in which water droplets form and travel on the leaves of the lotus plant in the phenomenon known as the Lotus Effect, the architects say: “As the most important decorations of the structure, water is silently incorporated into the language of [the] bricks”. This quiet consideration sees rainwater gathered and channelled down the exterior surfaces of the brick corridor structures in interesting and playful ways.

For now, the corridors form the centre’s main circulation pathways however the architects suggest that these sizeable spaces will also host a mix of retail and hospitality tenancies over time. “Along the corridors, such facilities as restaurants, coffee stores and souvenir stores will be set to support the operation of the whole art centre,” says the design team. “Full-height glass will be installed, and electro-mechanical positions will be reserved to make the corridors an indoor space.”

Beyond restoration very little was done to change the architectural language of the original dwellings. Externally, the brick facades were returned to an original raw finish while, inside, the walls and arched concrete roof structures were painted crisp white to form a neutral backdrop to collections of artworks. Gallery lighting was installed overhead. Large semi-circle openings were carved into the far ends of each building and filled with glazed doors to enhance access and natural light.

Returning to the watery plantings that surround the site, the architects say: “The villagers of Wangjiangjing Town have grown lotus for generations. For them, the flowers, roots, leaves, and stalks of the lotus mean all their life in four seasons, changing from spring, summer, autumn to winter.” They add: “While grains feed the people, lotus makes their lives prosperous.” And so, maybe the most significant update to the main warehouses is the addition of lotus bloom and leaf illustrations floating in ponds of lustrous terrazzo flooring. A colourful tribute to the lotus-rich locale and the symbolic marshland waters that saved the granary buildings from absolute ruin all those years ago.

roarc.cn

The soul of every renewing project is to find out the hidden flow and go with it.

Roarc Renew Architects

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Incoming oasis: Red Sea International Airport by Foster + Partners
Offering a glimmer of hope that global travel will resume in the not too distant future, construction is underway at the Red Sea International Airport in Saudi Arabia. Designed by Foster + Partners, the world-class facility is located on the country's west coast, about 15 kilometres inland from the Red Sea. By 2030, the airport is expected to facilitate the confluence of one million passengers per year, establishing its status as a significant gateway for the region’s tourism-focussed Red Sea Project.
Architecture
05-03-2121
Soaring 'Skyhomes' join the site of Australia's most expensive residence
Guided by property developer Lendlease, One Sydney Harbour sees the reunion of Pritzker Prize-winning architect Renzo Piano and interior designer Daniel Goldberg, founder and creative director at State of Craft. The two design visionaries previously collaborated in 2012 on both The Shard and Shard Place in London. The One Sydney Harbour site is already known as the home to the most expensive residence in Australia – the penthouse of Residences One was sold for over AU$140 million. But it’s the buzz that surrounds Residences Two, the next step in the harbourside development, that’s capturing renewed attention.
Architecture
26-02-2121
‘By the people, for the people’: Waterfront Clubhouse by Abin Design Studio
In early 2017, the state government of West Bengal in India offered all state clubs and associations a sum of two lakh rupees (approx. AU$3500/US$2750), to be used for the promotion of sports and extra-curricular activities within its communities. Though not enough funding to immediately fulfil their ambitions, one of the local football clubs in the city of Bansberia was prompted by the stimulus to approach Abin Design Studio (ADS), tasking them with the design and construction of a compact clubhouse for its young and passionate footballers.
Architecture
23-02-2121
The Aboriginal Art and Cultures Centre by Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot
Born from a partnership between New York-based architecture firm Diller Scofidio + Renfro and Australian practice Woods Bagot, the Aboriginal Art and Cultures Centre (AACC) is one step closer to realisation with the unveiling of the building’s updated designs. Planned for the city of Adelaide in South Australia, the AACC will honour the past, present and future of Aboriginal cultures while also pledging support to contemporary art practices and events.
Architecture
10-02-2121
Dine within a 'mega art installation' reminiscent of towering termite mounds
Set against the Mile City skyline in China’s Yunnan Province, the silhouettes cast by a grouping of red brick towers are equal parts distinctive, otherworldly and alluring. Created by artist Luo Xu, the cluster-like buildings are collectively named 50% Cloud for their resemblance to a half cloud floating in the sky. Bystanders also comment that their whimsical spires are reminiscent of colossal termite mounds, bursting from the red earth below. Hidden behind a section of the building’s brick armour, the 50% Cloud Artists Lounge was created by Hong Kong-based architecture studio Cheng Chung Design (CCD).
Architecture
01-02-2121
The Tower C 'superscape' in Shenzhen by Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects (ZHA) has been announced as the winner of the design competition to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base in China. Led by practice principal Patrik Schumacher, the studio’s design of the tower proposes to integrate the surrounding city and nature, creating a dazzling “superscape” with futuristic ambitions. Upon completion, the precinct is slated to be an important business and financial centre in Shenzhen, serving the Greater Bay Area of Guangdong, Hong Kong and Macau.
Architecture
21-01-2121

Back to Top