fbpx DAN | Daily Architecture News The LittleNap 'luxury hostel' in Hangzhou by Say Architects - DAN | Daily Architecture News
The LittleNap ‘luxury hostel’ in Hangzhou by Say Architects

The LittleNap ‘luxury hostel’ in Hangzhou by Say Architects

Architecture
Interior Design
News
25-08-2020
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Overshadowed by visions of cramped living quarters, squeaky bunk beds, shared amenities and a sprightly clientele with the predisposition to party hard, there’s no denying that the humble hostel gets a rather bad rap. But the ongoing popularity of hostels around the world suggests, to a certain extent, that travellers are prepared to surrender some of life’s little luxuries in order to benefit from a hostel’s price point, prime location and community atmosphere.

Out to challenge the ultra-budget, bad boy reputation of hostel accommodation, Chinese firm Say Architecture has imagined LittleNap – a luxe lodging that pinpoints the happy medium between the comforts of a top-notch hotel and the communal spirit of a hostel.

An exterior view of LittleNap in Hangzhou
The gallery and gift shop at the hostel in Hangzhou

Nestled in Hangzhou’s scenic Xihu district, the original layout of LittleNap’s 600-square-metre footprint had the hostel’s program spread over two three-storey buildings with one single-storey building off to the side. Guided by the strict development regulations of the region, the renovation of the property began by merging the two large dwellings into one main building, ahead of a large public courtyard.

The architects stripped the original buildings back to bare bones and reinforced the structures with steel frames, allowing the internal spaces to be opened up dramatically. On the ground level, a series of dynamic arched openings were formed internally while additional archways have been punched into the building’s facade. Here, facing the courtyard and peaceful valley views, red bricks were employed to define the curves and “to differentiate the building visually from anything else in the area,” says the architects.

Ground floor view at the hostel in Hangzhou
The red brick arches at LittleNap in China

Accessible via the courtyard, the spacious, light-filled ground floor is now a multi-purpose communal zone that hosts the gift shop/gallery and restaurant. The reception and its staff are also located on the ground level, poised to welcome guests and direct them to LittleNap’s private suites – ten of which are positioned in the upper levels of the main building.

When it came to addressing the standalone dwelling, Say composed a highly flexible space that extended beyond the guests’ desire to rest and bathe. “We wanted to make LittleNap more than a hostel – a place of culture and art,” says the architects. As such, the single-storey building, now called NapNapNap, was afforded updated functionality that allows it to accommodate intimate social events or art exhibitions while also operating as the hostel’s eleventh private suite.

All of LittleNap’s suites are exposed to a compelling scenic panorama, says the architects, which led them to cut windows in the walls, ceilings and tearooms of each suite. This enables natural light and snippets of surrounding landscape views to enter the rooms in alluring ways.

Returning to the ground floor of the main dwelling, the keys to the doors of the eleven private suites are displayed like cherished gems in individual wall niches behind the reception counter, ready and waiting to offer culture-seeking millennials access to much-needed respite. Without the top-hotel price tag or pretence. And free of a hostel’s party animals.

sayarchitects.cn

We wanted to make LittleNap more than a hostel – a place of culture and art.

Say Architects
A private suite
A private suite
The reception area at LittleNap
LittleNap in Hangzhou

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Pascoe Vale Primary School in Melbourne by Kosloff Architecture
Led by co-founders Julian Kosloff and Stephanie Bullock, the Kosloff Architecture team responded to the brief by creating a generous annexe with a gently curved facade, largely realised in traditional red brick to mirror that of the original structure. Panels of perforated brick detailing adorn its exterior, continuing the framework established by the street-facing windows […]
Architecture
26-11-2121
Neri&Hu unveils The Chuan Malt Whiskey Distillery in China
Located in the Emeishan region of China’s Sichuan Province, in the country’s south-west, the revered ground upon which The Chuan now sits was a natural source of inspiration for the building’s design. For more than a thousand years, the nearby Mount Emei has persisted as one of the most deeply spiritual places in China, leading […]
Architecture
25-11-2121
This birch-clad pavilion in Germany frames views via an arched 'experience portal'
More specifically, the new archway mirrors the architecture of Coudray’s wall – a barrier designed by and subsequently named after Clemens W. Coudray. The German-born architect originally created a series of five basket-handle arches in the wall, both in the north and the south, to furnish the simple wooden stables on the way to the palace […]
Architecture
19-11-2121
'Not just another museum': M+ in Hong Kong by Herzog & de Meuron
The 33 galleries within the M+ building range from the conventional white cube and reconfigurable spaces, screening rooms and multipurpose facilities, to what the architects call “third spaces” (those areas in-between others) and even a reimagined industrial space that forms the foundation of the entire project. “It was the special request for this industrial space […]
Architecture
18-11-2121
The Depot in Rotterdam unlocks 151,000 pieces of art and design
Breaking away from a tradition of concealment, the design of the Depot shines a light on “previously invisible” artefacts by unlocking its storage vaults for public access. “Currently many international museums can only showcase six to seven percent of their collections in exhibitions,” the MVRDV team explain. “The remaining 94 percent is [usually] hidden in […]
Architecture
12-11-2121
'Green oasis': Foster + Partners reveals new Apple store in Istanbul
The Bağdat Caddesi Apple store in Istanbul is the result of a close collaboration between the integrated architecture and engineering studios at Foster + Partners and Apple’s in-house design teams. The building responds to the site and its unique environmental conditions to create a simple and harmonious form. “The structure spans the entire width of […]
Architecture
04-11-2121

Back to Top