fbpx DAN | Daily Architecture News Steven Chilton Architects previews 2000-seat theatre inspired by Chinese silk - DAN | Daily Architecture News
Steven Chilton Architects previews 2000-seat theatre inspired by Chinese silk

Steven Chilton Architects previews 2000-seat theatre inspired by Chinese silk

Architecture
News
20-10-2020
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Scheduled to open its box office to audiences later this year, the captivating Guangzhou Show Theatre is currently under construction in the Huadu District of Guangzhou, north of Macao in southern China. Introductory illustrations of the theatre’s imposing facade demonstrate how London-based firm Steven Chilton Architects has engineered the building to express the mesmerising fluidity and drape of a luxurious silk scarf, a garment which has well-established connections with the region’s past.

Guangzhou Show Theatre in China by Steven Chilton Architects
Guangzhou Show Theatre in China by Steven Chilton Architects

Prized for its exquisite texture, the earliest known examples of Chinese silk textiles pre-date 3500 BC. The lustrous fibre, derived from silkworms, jump-started pre‐industrial international trade and led to the creation of travel routes that connected Europe and Asia, known today as the Silk Road. Guangzhou is the birthplace of the Silk Road by the sea and has remained a significant trading port since the Qin/Han Dynasties.

In present-day Guangzhou, the client wished for a monumental architectural contribution that resonates with the region’s ancient history and rich culture. The theatre’s plan is therefore composed of ten gently curving and twisting folds, explains Steven. “Dramatic entrances into the building are formed by the seamless continuation of the ‘silk’ material as it is ‘tucked’ into itself at ground level,” he says.

Orange and red facade of Guangzhou Show Theatre in China by Steven Chilton Architects
The facade of Guangzhou Show Theatre in China by Steven Chilton Architects

Dramatic entrances into the building are formed by the seamless continuation of the ‘silk’ material.

Steven Chilton Architect

“The inset walls of the various entrances are protected by natural canopies formed by the ‘silk’ as it overhangs before tucking into meet and define their outer edges.” Inside, the circle-shaped main auditorium is to be located in the middle of the theatre while supplementary spaces will appear around it, including an impressive entrance hall.

The “rain screen cladding” surface is formed of flat and curved panels of perforated anodised aluminium which are supported by a hidden network of steel rails. As light and shadow moves across the building, the anodised coating of the shell will conjure a likeness to the lustrous sheen of genuine Chinese silk.

Guangzhou Show Theatre in China by Steven Chilton Architects
Guangzhou Show Theatre in China by Steven Chilton Architects

The dominant red-coloured surface of the building’s exterior achieves richness and depth through the use of a variety of shades and textures, explains Steven. “The folds of the surface are emphasised by using darker hues on downward-facing areas that fall into shadow as the sun rises,” he says. “The south-facing area of cladding is composed of predominantly gold-coloured anodised aluminium panels to help reflect heat away from the building.”

Destined to be visible from across the city of Guangzhou, as it peers above existing dwellings or commands attention at centrestage, the theatre’s gold and red armour alludes to the classic colour combination found in contemporary and ancient Chinese silk garments, a visage that’s bound to lend it landmark status after its first of many curtain calls.

sca.design

Guangzhou Yue Show Theatre in China by Steven Chilton Architects
Guangzhou Yue Show Theatre in China by Steven Chilton Architects
Guangzhou Yue Show Theatre in China by Steven Chilton Architects
Guangzhou Show Theatre by Steven Chilton Architects
Guangzhou Show Theatre by Steven Chilton Architects

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Botániqo residences in Ecuador by Tatiana Bilbao Estudio
Created with a community-centred approach, the layout of Botániqo is expected to encourage human connection through its healthy supply of shared spaces and facilities. As part of her design, Tatiana created a series of linked modules interspersed with open and closed spaces (both public and private) which generate a series of shapes so that each […]
Architecture
29-10-2121
Cinéma Le Grand Palais in Cahors by Antonio Virga Architects
When designing Cinéma Le Grand Palais, the team from Antonio Virga Architects looked to the existing buildings and their surrounds for inspiration. In particular, a commonality that was shared between each of the structures on-site. “All of the buildings were organised according to a rigorous set of planning rules, in accordance with 19th-century design practices […]
Architecture
21-10-2121
A bunker-like fashion boutique in Japan by Toru Shimokawa
In response to the client’s brief, Shimokawa-san created the Oharasando Building; a bunker-like retail experience that moves away from the typical high-street tenancy where access and sightlines are usually granted directly from the street. The heavy building was dropped down from the bustle of the road, providing a basement level for the men’s fashion offering, […]
Architecture
15-10-2121
Home tour: Tsuruoka House in Tokyo by Kiyoaki Takeda Architects
As an architect who contributes to this alarming trend, Takeda set himself a personal challenge. He was driven to design a home in Tokyo – for humans – that could also support an ecosystem of plants, insects and wildlife. In turn, offsetting his impact on the natural environment and perhaps establishing a blueprint for future residences. […]
Architecture
12-10-2121
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121

Back to Top