fbpx DAN | Daily Architecture News Stoney Rise Wine's cellar door in Tasmania by Cumulus Studio - DAN | Daily Architecture News
Stoney Rise Wine’s cellar door in Tasmania by Cumulus Studio

Stoney Rise Wine’s cellar door in Tasmania by Cumulus Studio

Architecture
News
02-09-2121
WATCH: Global architecture and design highlights.

Conceptualised by Cumulus Studio, the new cellar door for Stoney Rise Wine is a sculptural build, where modern forms meet natural materiality. Set in the idyllic township of Gravelly Beach on Tasmania’s Tamar River, it’s an angular architectural arrangement with sloping diagonal features. The project plays with light, casting shadow over the grassy hills that surround the small but striking structure.

Given the awe-inspiring landscape, and the character of the client’s business, the materiality of the project was deeply considered. The team at Cumulus Studio wanted to ensure that the selected material palette for the cellar door was durable and hard-wearing, and that its patina would develop beautifully over time, adding more texture and character to the project.

Stoney Rise Tasmania Cumulus
Stoney Rise Tasmania Cumulus
The Stoney Rise cellar door in Tasmania by Cumulus Studio.

The Stoney Rise cellar door in Tasmania by Cumulus Studio

Since the building stands alone, atop a grassy knoll without any protection from the elements, the materials chosen had to have the wherewithal to withstand any impact from environmental factors. With this in mind, the key materials chosen were brick and concrete, with timber detailing that will silver as it weathers under the Tasmanian sun.

Cumulus Studio used brick in particularly creative ways that double as functional and sculptural gestures. An example of this is reflected in the laying pattern of the wall next to the bar, where extruding bricks act as small shelves, each perfectly displaying a Stoney Rise bottle of wine. Perpendicular to this, a low brick bench provides extra seating or a spot to perch indoor plants. 

Outside, at the intersection where the two sections of the building meet, there is a small paved brick courtyard. This open-air space functions as a small entry foyer and sitting area, and a means of incorporating another geometric element to the project. The exterior brick features also include blade walls and a brick-framed fireplace, ideal for wine-tasting sessions in the winter months.

Stoney Rise Tasmania Cumulus

Creating continuity and making reference to the natural environment, renewable spotted gum timber wraps the building from the inside out, adding warmth to the interiors and creating an inviting environment. Inside, in the foyer and bar, Cumulus Studio chose a combination of both Bowral Blue bricks and locally sourced Daniel Robertson bricks. 

This materiality grounds the building and offers a thermal mass, especially useful during the cooler Tasmanian winters. The untreated nature of the chosen materials creates an organic sensibility; the unrefined finish of the timber and the tiles on the walls pays homage to the natural milieu and the Tasmanian landscape. 

The internal colour palette is moody, creating congruence with the dark ceilings and flooring, cocooning the guests inside and creating a warming atmosphere. The Bowral Blue bricks used for the internal flooring are smooth, both in texture and in colour, whereas the Daniel Robertson bricks that run along the walls are textural, with a mottled finish and rougher surface.

Stoney Rise Wine cellar door in Tasmania by Cumulus Studio

The continuity between the floor and ceiling can be seen as both an interior and an exterior feature. At the entrance to the building, the untreated timber in a washed-grey tone meets the smooth concrete, creating a juxtaposition of texture but a uniformity of colour. 

Beyond materiality, a key desire for the client was to make the most of the small footprint, and the views of Kanamaluka to the east and the crop of Trousseau grapes to the west. The project was also led by practical requirements. The cellar door needed to be designed with the ability to be staffed by just one person, as well as having the capacity to host an array of functions in the day-to-day trading of the business.  

cumulus.studio; stoneyrise.com

A prime example of creating a project that assimilates into the natural landscape, Stoney Rise Wine’s cellar door makes the most of the Tasmanian elements.

Daily Architecture News
Stoney Rise Wine cellar door in Tasmania by Cumulus Studio
Stoney Rise Wine cellar door in Tasmania by Cumulus Studio

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
The Ilot Queyries project is envisaged as a “test-bed” for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise and liveliness – with the density, ecology, light and comfort of the modern city. Ilot Queyries adopts the […]
Architecture
17-09-2121
Kvadrat textile showroom in Milan by Vincent Van Duysen
Designed by Belgian architect Vincent Van Duysen, the new Kvadrat showroom was unveiled during this year’s Milan Design Week. It was inspired by the cocooning qualities of library spaces; an influence that is recognisable by the towering shelves that line the walls of the lofty rooms – and the ladders that are used to access product […]
Architecture
09-09-2121
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121

Back to Top