fbpx DAN | Daily Architecture News Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström - DAN | Daily Architecture News
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström

Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström

Architecture
News
26-08-2121
WATCH: Global architecture and design highlights.

Vårbergstoppen is an artificial park landscape in Stockholm that was first established after landslides from the nearby subway construction in the 1960s. The city gardener at the time, Holger Blom, led the process of designing two artificial peaks on the site, positioned around a circular crater with a perfect diameter of 100 meters.

In recent times, the fabricated character of the landscape and its clear geometry was a source of inspiration for Andrén Fogelström, the local architects responsible for designing a suite of lookout points, bird towers, signs and play equipment for the refurbished parkland. 

Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by AndrénFogelström
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by AndrénFogelström
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström.

Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström

The work marks a new chapter of development at Vårbergstoppen, aligned with the region’s population growth; the city of Stockholm is moving towards a “cared-for” park with activities for residents all ages. But human visitors aren’t the only cohort that need consideration, explains the architects. “Migratory birds navigate with the help of heights in the landscape, and the place is therefore a well-known destination for bird watching,” they say. 

To carve out an enriching experience for all visitors to Vårbergstoppen, the architects, together with the traffic office and the Stockholm Ornithological Society, imagined a “hiding place for ornithologists”; a place defined by a series of lookout points and towers that “create stay value and attractiveness” for the general public as well as bird enthusiasts. 

Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by AndrénFogelström
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by AndrénFogelström

At the highest northern peak of the park, there is a low windbreak with a rounded bench that faces the view. A low “compass rose” is embedded in the ground, indicating the direction and distance for both the birds’ migration and physical locations. On the lower southern peak, visitors will find a lookout tower with weatherproof seating and a terrace from which to enjoy spectacular views of lake Mälaren. 

In the slope below the southern peak, there is a hiding place where visitors can watch the birds that fly in and out of the thickets nearby. As with all of the new lookouts, the structure is made from bright concrete, poured on-site. “The light concrete structures are all based on the circle’s perfect geometry and are made with details in lacquered steel and wooden benches,” the architects conclude. 

andrenfogelstrom.se

Migratory birds navigate with the help of heights in the landscape, and the place is therefore a well-known destination for bird watching.

Andrén Fogelström Architects
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by AndrénFogelström
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by AndrénFogelström

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
The Ilot Queyries project is envisaged as a “test-bed” for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise and liveliness – with the density, ecology, light and comfort of the modern city. Ilot Queyries adopts the […]
Architecture
17-09-2121
Kvadrat textile showroom in Milan by Vincent Van Duysen
Designed by Belgian architect Vincent Van Duysen, the new Kvadrat showroom was unveiled during this year’s Milan Design Week. It was inspired by the cocooning qualities of library spaces; an influence that is recognisable by the towering shelves that line the walls of the lofty rooms – and the ladders that are used to access product […]
Architecture
09-09-2121
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121

Back to Top