fbpx DAN | Daily Architecture News Dimore Studio's Aesop store in Milan is just as beautiful as the day it opened - DAN | Daily Architecture News
Dimore Studio’s Aesop store in Milan is just as beautiful as the day it opened

Dimore Studio’s Aesop store in Milan is just as beautiful as the day it opened

News
Retail Design
05-11-2121
WATCH: Global architecture and design highlights.

Amid the barrage of Instagram posts put live during this year’s Milan Design Week, it was frequently observed (albeit from afar) that the Aesop store on Corso Magenta is just as beautiful today as when it opened in 2016. Located on the corner of via San Giuovanni sul Muro, directly across the road from the famed Marchesi bakery, the store was created in collaboration with Milanese design firm Dimore Studio and Aesop’s in-house design team.

Completed in late 2015, the 35-square-metre Aesop store is described by the Dimore Studio team as a “whimsical essay” on typical materials employed in the butlers’ pantries of 1930s Italian villas. Think tiles and joinery in saturated pastels, polished chrome details and no-frills linoleum flooring. The designers refer to the store as a contemporary version of the small neighbourhood bottega (translating to ‘shops’) that are still common among the streets of Milan. A history-rich city, considered the fashion and design capital of Italy, which is also home to the likes of Leonardo Da Vinci’s masterpiece The Last Supper – one of the Western world’s most recognisable artworks. 

Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio
Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio.

Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio

Inside the store, nuanced greens, creamy yellows and faded pinks facilitate a trip back in time. They’re “muted as if to cover every surface in talcum powder,” the designers explain. Glossy teal subway tiles cover the planes and arches of the ceiling, finished with matching coloured grout, while lemon-yellow corner shelving offers contrast. Product display cabinets feature a tone of green that’s similar to the tiles; their rounded window frames referencing an early twentieth-century aesthetic. Soft and simple grey-coloured linoleum sweeps the floor, complemented by two mid-century velvet-covered chairs and a stainless steel “demonstration sink” which offers a nod to the utilitarian troughs traditionally used for food preparation. 

Illuminating the entire interior are two large discs suspended by a canopy of brass rods, with decorative fibreglass shades that filter light through faded amber motifs. Shoppers can explore and select from a complete range of Aesop’s skin, hair and body care products, distinguished by top-notch botanical and laboratory-generated ingredients. As with all of Aesop’s stores, the fit-out in Milan provides an ambience and experience of its own – a legacy that started with the brand’s first-ever outlet in the Victorian seaside suburb of St Kilda. 

The Australian-born company was founded in Melbourne in 1987, and the brand’s first ‘shopfront’ occupied a narrow ramp descending into an underground carpark. Some 34 years later, Aesop has more than 250 one-of-a-kind stores around the globe. As the company has evolved and changed ownership, meticulously considered design remains at the heart of each bricks-and-mortar boutique. Created in direct response to their surrounds, with enduring traits as evidenced in Milan, the look and feel of the stores is just as embedded in Aesop’s DNA today as the pursuit to develop superior health and beauty formulations for the body.

aesop.com/au; dimorestudio.eu

Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio

Inside the store, nuanced greens, yellows and pinks, “muted as if to cover every surface in talcum powder,” the designers say, facilitate a trip back in time.

Daily Architecture News
Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio
Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio
Aesop Corso Magenta in Milan by Dimore Studio

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox each week.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
'Bark Ladies': An exhibition of work by the Yolŋu women of Arnhem Land to open at NGV
Buku is located in a small Aboriginal community called Yirrkala, the place referenced in the exhibition’s title, which is approximately 700 kilometres east of Darwin, the capital of Northern Territory in Australia. According to the staff at Buku, local Yolŋu Law dictates that ‘land’ extends to include the sea, and suggests both dry land and […]
News
26-11-2121
Pascoe Vale Primary School in Melbourne by Kosloff Architecture
Led by co-founders Julian Kosloff and Stephanie Bullock, Kosloff Architecture responded to the brief by creating a generous annexe with a gently curved facade, largely realised in traditional red brick to mirror that of the original structure. Perforated brick detailing adorns its exterior, continuing the framework established by the street-facing windows of the old schoolhouse. […]
News
26-11-2121
Neri&Hu unveils The Chuan Malt Whiskey Distillery in China
Located in the Emeishan region of China’s Sichuan Province, in the country’s south-west, the revered ground upon which The Chuan now sits was a natural source of inspiration for the building’s design. For more than a thousand years, the nearby Mount Emei has persisted as one of the most deeply spiritual places in China, leading […]
News
25-11-2121
Fugazzi bar and restaurant in Adelaide by Studio-Gram
The term, derived from the slang word fugazi, roughly meaning ‘fake’, was thrown around in the movie by Mark Hanna, played by Matthew McConaughey, and Leonardo DiCaprio’s character Jordan Belfort. Discussing the reality that nobody really knows whether the stock market is likely to go up, down (or as Hanna says, “sideways or in circles”), […]
News
19-11-2121
This birch-clad pavilion in Germany frames views via an arched 'experience portal'
More specifically, the new archway mirrors the architecture of Coudray’s wall – a barrier designed by and subsequently named after Clemens W. Coudray. The German-born architect originally created a series of five basket-handle arches in the wall, both in the north and the south, to furnish the simple wooden stables on the way to the palace […]
News
19-11-2121
'Not just another museum': M+ in Hong Kong by Herzog and de Meuron
The 33 galleries within the M+ building range from the conventional white cube and reconfigurable spaces, screening rooms and multipurpose facilities to what the architects call “third spaces” (those areas in-between others) and even a reimagined industrial space that forms the foundation of the entire project. “It was the special request for this industrial space […]
News
18-11-2121

Back to Top