fbpx DAN | Daily Architecture News The Tower C 'superscape' in Shenzhen by Zaha Hadid Architects - DAN | Daily Architecture News
The Tower C ‘superscape’ in Shenzhen by Zaha Hadid Architects

The Tower C ‘superscape’ in Shenzhen by Zaha Hadid Architects

Architecture
News
21-01-2121
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Zaha Hadid Architects (ZHA) has been announced as the winner of the design competition to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base in China. Led by practice principal Patrik Schumacher, the studio’s design of the tower proposes to integrate the surrounding city and nature, creating a dazzling “superscape” with futuristic ambitions.

Upon completion, the precinct is slated to be an important business and financial centre in Shenzhen, serving the Greater Bay Area of Guangdong, Hong Kong and Macau. The base will include venues for international conferences, exhibitions, cultural and art programs, plus residential developments, a transportation centre, botanical grasslands and a coastal wetland zone.

News highlights

  • ZHA has been chosen to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base in China.
  • The proposal for Tower C illustrates two super-tall towers, one reaching 400 metres in height.
  • At the base of the development, a series of publicly accessible garden terraces connect to a nearby park and plazas.
  • Continuing the district’s goals to increase efficiencies and well-being, Tower C promises to target carbon reductions and spearhead recycling initiatives.  
  • Once completed, the base expects to host 300,000 people per day.

Located at the intersection of the city’s planned north-south green axis and Shenzhen’s east-west urban corridor, Tower C by ZHA responds to its location by connecting directly with the adjacent park and open plazas. These green zones transform into a terraced landscape extending upwards within the building’s two super-tall towers, inviting the public into the heart of the building. Here, cultural and leisure attractions are housed in “sweeping bridges”, says the designers, that unite the towers and offer access to panoramic views.

“Served by the expanding Shenzhen Metro network, Tower C’s stepped podium integrates with the park to create a new public space for this dynamic city that has grown to become a global centre of technology innovation,” says a statement from ZHA. “Uniting the park’s landscapes with the civic plazas of the tower’s lower levels provides direct pedestrian access and daylight to the public transport interchange below ground.” The hub is also expected to include extensive bicycle parking and recharging facilities.

The designers describe Tower C as a “vertical city”, providing column-free naturally lit office space, shopping, entertainment and dining amenities, partnered with a hotel and convention centre. The double-insulated glass curtain wall of the towers facilitates self-shading and incorporates ventilation channels that draw outside air through operable cavities, providing climate control to each floor. Indoor environmental controls will adjust automatically to reduce energy consumption.

Continuing the district’s goals to increase efficiencies and well-being, Tower C promises to target carbon reductions and spearhead the use of recycled materials. Water will be collected and reused on-site. Photovoltaic systems will be positioned to harvest solar energy for the local area. Aquaponics gardens on all terraced levels will filter contaminants from the local environment while low-volatile organic compound materials are to be installed to minimise indoor pollutants and particulates.

zaha-hadid.com

Tower C by Zaha Hadid Architects

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Botániqo residences in Ecuador by Tatiana Bilbao Estudio
Created with a community-centred approach, the layout of Botániqo is expected to encourage human connection through its healthy supply of shared spaces and facilities. As part of her design, Tatiana created a series of linked modules interspersed with open and closed spaces (both public and private) which generate a series of shapes so that each […]
Architecture
29-10-2121
Cinéma Le Grand Palais in Cahors by Antonio Virga Architects
When designing Cinéma Le Grand Palais, the team from Antonio Virga Architects looked to the existing buildings and their surrounds for inspiration. In particular, a commonality that was shared between each of the structures on-site. “All of the buildings were organised according to a rigorous set of planning rules, in accordance with 19th-century design practices […]
Architecture
21-10-2121
A bunker-like fashion boutique in Japan by Toru Shimokawa
In response to the client’s brief, Shimokawa-san created the Oharasando Building; a bunker-like retail experience that moves away from the typical high-street tenancy where access and sightlines are usually granted directly from the street. The heavy building was dropped down from the bustle of the road, providing a basement level for the men’s fashion offering, […]
Architecture
15-10-2121
Home tour: Tsuruoka House in Tokyo by Kiyoaki Takeda Architects
As an architect who contributes to this alarming trend, Takeda set himself a personal challenge. He was driven to design a home in Tokyo – for humans – that could also support an ecosystem of plants, insects and wildlife. In turn, offsetting his impact on the natural environment and perhaps establishing a blueprint for future residences. […]
Architecture
12-10-2121
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121

Back to Top