fbpx DAN | Daily Architecture News 'Jewel-like beacon': The Suzhou Chapel in eastern China by Neri&Hu - DAN | Daily Architecture News
‘Jewel-like beacon’: The Suzhou Chapel in eastern China by Neri&Hu

‘Jewel-like beacon’: The Suzhou Chapel in eastern China by Neri&Hu

Architecture
News
08-07-2121
WATCH: Global architecture and design highlights, including the Suzhou Chapel in eastern China by Neri&Hu.

Shanghai-based architecture studio Neri&Hu, led by Lyndon Neri and Rossana Hu, created the Suzhou Chapel for a site within the Sangha Retreat wellness resort in eastern China. Occupying a prominent plot by the waterfront, the chapel’s combination of brick walls and a ‘floating’ white volume references nearby buildings in the complex. It also tips its hat to the local village architecture, where white rendered walls are commonly partnered with near-black roofs.

Laid with reclaimed bricks from the region, the walls that surround the chapel are of varying heights, intersecting at times to “create a choreographed landscape journey leading into the building itself,” the architects say. Above the brick walls rises the centrepiece of the chapel – the imposing cube of the main hall – which comprises a white-plastered core and a scattering of square-shaped openings across its four sides. 

Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
The Suzhou Chapel in eastern China by Neri&Hu.

The Suzhou Chapel in eastern China by Neri&Hu

The cube is cloaked by a perforated metal veil that alters in its translucency depending on the viewing angle, level of light and weather conditions. “In the daytime, the white box emerges shimmering gently in the sunlight, subtly exposing its contents,” says the Neri&Hu team. “In the night, the white box becomes a jewel-like beacon in the project, its various windows emitting a soft glow in all directions.”

Once inside the building, visitors might continue through the pre-function area and into the main chapel, where a 12-metre-high space is flooded with natural light. “There is a seamless integration with the surrounding nature, as picture windows frame various man-made and natural landscapes,” the architects say. A mezzanine level appears to hover overhead, accommodating extra guests inside the chapel. It includes what the architects call a “catwalk” – similar to a gallery in a theatre – that encircles the space, allowing uninterrupted views of ground-level activities. 

Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu

The mezzanine is integrated into a louvred timber “cage” element which wraps around the entire upper part of the volume. “A grid of glowing bulb lights and delicate bronze details give a touch of opulence to the otherwise quietly monastic spaces,” says the Neri&Hu team. Elsewhere, custom timber furniture and finely crafted timber detailing complements the core material palette: recycled grey bricks, terrazzo and concrete.

But perhaps the most thrilling experience connected to the Suzhou Chapel building comes courtesy of the separate concrete staircase, situated beside the main space. A series of openings reveal themselves as visitors ascend the stairs, providing unexpected views both internally and externally. The journey culminates in visitors reaching the roof of the cube, where unrivalled views stretch across the peaceful lakeside precinct.  

neriandhu.com

In the night, the white box becomes a jewel-like beacon in the project, its various windows emitting a soft glow in all directions.

Lyndon Neri and Rossana Hu Co-founders, Neri&Hu
Interior details in China
Interior details in China
Interior details in China
Interior details in China
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu
Suzhou Chapel in China by Neri&Hu

Neri&Hu also designed the Fuzhou teahouse, the new Chinese headquarters for Schindler and The Tsingpu Yangzhou Retreat. Catch up on more architecture and design highlights, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121
Marsk Tower by BIG offers spectacular views of Denmark’s west coast
Surrounded by the flourishing marshlands of Denmark, the lookout has been given the name Marsktårn or Marsk Tower (translating to Marsh Tower). The spiralling steel monolith provides visitors with wildlife encounters and elevated 360-degree views, expanding visibility from nearly 4 kilometres in each direction at ground level to more than 18 kilometres from the top […]
Architecture
04-09-2121
Stoney Rise Wine's cellar door in Tasmania by Cumulus Studio
Given the awe-inspiring landscape, and the nature of the client’s business, the materiality of the project was deeply considered. The team at Cumulus Studio wanted to ensure that the selected material palette was durable and hard-wearing, and that its patina would develop beautifully over time, adding more texture and character to the project. The Stoney […]
Architecture
02-09-2121
Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström
In recent times, the fabricated character of the landscape and its clear geometry was a source of inspiration for Andrén Fogelström, the local architects responsible for designing a suite of lookout points, bird towers, signs and play equipment for the refurbished parkland.  Concrete bird-watching pavilions in Stockholm by Andrén Fogelström The work marks a new […]
Architecture
26-08-2121
Hainan Science and Technology Museum by MAD Architects
MAD’s design for the museum draws from the site’s dual urban and natural context; one where a “primeval rainforest and technology of the future meet,” explains the architects. Set against the backdrop of verdant tropical rainforest, the museum’s main pavilion is shown to be shaped like a cloud in dialogue with nature. MAD Architects: Hainan […]
Architecture
20-08-2121
The Brunnsparken ‘party memorial’ in Gothenburg by Bornstein Lyckefors
The teams were asked to present their “utopian visions” through the traditional means of a plan drawing, a model, a manifesto and inspirational objects. Offering a material manifestation that recalls something we all long for after the pandemic – the public party – the proposal by Sweden-based architects Bornstein Lyckefors is described as a “party memorial”.  […]
Architecture
19-08-2121

Back to Top