fbpx DAN | Daily Architecture News 'Never predictable': The Royal Museum of Fine Arts by KAAN Architecten - DAN | Daily Architecture News
‘Never predictable’: The Royal Museum of Fine Arts by KAAN Architecten

‘Never predictable’: The Royal Museum of Fine Arts by KAAN Architecten

Architecture
News
26-03-2121
WATCH: Global architecture highlights including the Royal Museum of Fine Arts.

After winning an international competition in 2003, Netherlands-based architecture office KAAN Architecten has worked intensively on the 100 million euro masterplan, renovation and extension of the Royal Museum of Fine Arts in Antwerp. The glorious 19th-century museum – also known as KMSKA – is one of the last examples of bold neoclassical architecture in the Belgian city, housing a vibrant collection of paintings, drawings and sculpture that spans seven centuries of art: from Flemish primitives to expressionists.

First opening to the public in 1890, the Royal Museum of Fine Arts was conceived as a ‘daylight museum’ by architects Winders and Van Dyck. “Visitors would enjoy a promenade surrounded by stunning artworks as well as the external landscape, witnessed through its multiple lookouts over the city and the inner patios,” explains the team at KAAN.  

Royal Museum of Fine Arts

Royal Museum of Fine Arts in Antwerp by KAAN Architecten

During the 20th century, the building’s layout underwent a slew of changes which modified the original movement patterns and the connection with the city. These were changes which KAAN says needed to be undone to restore the original intention of the architecture before proceeding with any new additions. “Our intervention aims to reverse these spatial changes by combining a thorough renovation of the historic museum with a contemporary extension completely concealed within the existing structure.”

When KAAN began working on the museum in the early 2000s, the southern regions of Antwerp had begun to attract greater investment and urban transformation. As such, one of the architect’s most daring initiatives was to completely conceal the extension of the museum within its existing inner structure (the new addition is not visible from the outside) in order to maintain the heritage value of the building in a rapidly changing district. Now completed, the extension co-exists with the grandiose structure without compromising its monumental character. 

The building is divided into three main zones: a public entrance area, central exhibition spaces and offices at the rear of the site. From Leopold de Wael Square which lies ahead of the building’s entry, a grand staircase grants access to the museum. Large oak doors open onto the entrance hall where all the facilities of a modern-day museum are corralled, including an interactive information zone, cafe, auditorium and a bookshop.

A new spiral staircase lowers visitors to the street floor level where a library, cloakroom and a second entrance for large groups are all located. Also at street level, the museum’s collection depot has been relocated to what was once the air-raid bunker underneath the two main exhibition spaces.

From the entrance hall, visitors are led to the majestic de Keyser zaal (translating to The Keyser Room, named after artist Nicaise de Keyser), which serves the pivotal role of introducing visitors to two dramatically different routes and experiences. One path leads up the grand staircase to the main floor of the renovated 19th-century museum; the other ushers visitors straight ahead, drawing them towards the new 21st-century galleries.

The experience is never predictable and always in balance, both routes are challenging and at the service of the art.

KAAN Architecten

Journeying to the main floor, guests now walk through an enfilade of exhibition rooms swathed in dark pink, green and rich red – each referencing the original colour palette – while the fully restored 19th-century oak doors, towering columns and ornamental plasterwork convey a feeling of ancient grandeur.

The mammoth paintings that are destined to adorn some of the gallery’s walls – that are without doubt larger than even the tallest of doors – beg the question: how will they ever fit? These extra-large artworks travel from the street-level collection depot through a carefully mapped out maze of original hatches, leading to the upper floors. “Following a specific route, a track of slender vertical hatches can deliver the paintings to the contiguous halls,” says the architects.

Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts

Embedded in the heart of the old building, “a new vertical museum arises as a completely autonomous entity” built within the four original patios. With luminous exhibition halls, hidden rooms, lengthy bright-white staircases and far-reaching sightlines, the new museum “charts a route full of surprising vertical experiences,” explains KAAN. The most surprising moment is perhaps the discovery of a darkened space where a glazed light well slices through the building offering visitors the opportunity to see through the museum’s core.

Wherever the new extension “cuts” through the museum’s solid mass, slender marble inlays have been installed, echoing the majestic 19th-century museum’s materiality. “These contrasting yet dialoguing entities coexist as two different worlds in one building, sharing the ability to unveil themselves little by little,” says the architects. “The experience is never predictable and always in balance; both routes are challenging and at the service of the art.”

kaanarchitecten.com

Catch up on more office architecture and design and retail design, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts
Royal Museum of Fine Arts

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
The Ilot Queyries project is envisaged as a “test-bed” for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise and liveliness – with the density, ecology, light and comfort of the modern city. Ilot Queyries adopts the […]
Architecture
17-09-2121
Kvadrat textile showroom in Milan by Vincent Van Duysen
Designed by Belgian architect Vincent Van Duysen, the new Kvadrat showroom was unveiled during this year’s Milan Design Week. It was inspired by the cocooning qualities of library spaces; an influence that is recognisable by the towering shelves that line the walls of the lofty rooms – and the ladders that are used to access product […]
Architecture
09-09-2121
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121

Back to Top