fbpx DAN | Daily Architecture News This birch-clad pavilion in Germany frames views via an arched 'experience portal' - DAN | Daily Architecture News
This birch-clad pavilion in Germany frames views via an arched ‘experience portal’

This birch-clad pavilion in Germany frames views via an arched ‘experience portal’

Architecture
News
19-11-2021
WATCH: Global architecture and design highlights.

Located on Democracy Square in Weimar, Germany, a temporary exhibition pavilion has been installed by Berlin-based architect Helga Blocksdorf. But this is no ordinary pop-up. Clad in a layer of birch bark and titled Portal at the Stadtschloss, the installation tempts visitors from the stone-lined plaza up a series of steps to a second-storey height. They’re invited inside the upper exhibition space by an alluring archway – given the name Erlebnisportal (translating to ‘experience portal’) – that was devised in direct response to the heritage of the site.

More specifically, the new archway mirrors the architecture of Coudray’s wall – a barrier designed by and subsequently named after Clemens W. Coudray. The German-born architect originally created a series of five basket-handle arches in the wall, both in the north and the south, to furnish the simple wooden stables on the way to the palace with a stately air. One of the arches, which lent the remaining Ildefonso Fountain its symmetric setting, was removed in 1911 to expand the New Guard House, leaving the site out of balance. 

Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur
Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur.

Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur

The newly installed archway now not only forms the entrance to the elevated exhibition space. It also shifts the fountain back into the centre of focus and temporarily restores the site, “opening up a new dialogue between the classicistic wall and the exhibition pavilion,” the architect says. From upstairs, visitors to the pavilion can take in the view directly above the historical figures of the fountain. From the ground, the ‘experience portal’ extends the picturesque elements of the park’s romantic landscaping into the inner courtyard of the nearby Weimar Stiftung Institution and frames views of the ever-changing sky.

Over the coming weather cycles, Helga’s experimental use of birch bark as the pavilion’s exterior cladding material will be evaluated through a wood-moisture and interior humidity monitoring program, spearheaded by the Technical University of Braunschweig. The architect says this will establish a comparison throughout the year between computer-modelled, simulated and actual values, allowing for the future integration of birch-bark on timber construction (with no additional component layers) into the framework of valid norms. “The aim of the investigation into the response of the bark is to expand the diversity of structures in which regional and renewable resources are used,” the architect concludes.

helgablocksdorf.de

Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur

Now, the newly installed archway not only forms the entrance to the elevated exhibition space. It also shifts the fountain back into the centre of focus and temporarily restores the site.

Daily Architecture News
Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur
Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur
Portal at the Stadtschloss in Germany by Helga Blocksdorf Architektur

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Boomerang House in Brisbane by Joe Adsett Architects
Boomerang consists of five bedrooms, including a parents’ retreat, five bathrooms, a four-car garage, underground wine cellar, upper-level lounge and a light filled downstairs living area. The enormous square-shaped block also facilitates a 9-metre swimming pool and tennis court for the whole family to enjoy. With oversized windows featuring throughout the home, the remarkably light-filled […]
Architecture
08-04-2222
Zaha Hadid Architects creates dune-like HQ for BEEAH Group
Under the leadership of ZHA practice principal Patrik Schumacher, the now-completed BEEAH Group headquarters has been designed to respond to its environment, rising from the desert as a series of low-slung interconnecting “dunes” orientated and shaped to optimise local climatic conditions. “Embedded within its context of Sharjah’s Al Sajaa desert, the design echoes the surrounding […]
Architecture
07-04-2222
Nantou City Guesthouse in China by Neri&Hu
Inspired by the vibrant milieu of the alleyways in Nantou City, the project seeks to reflect on the cultural heritage of the mundane. Scenes of the everyday – people, objects and their settings – are the primary source material for design. To celebrate life in the urban village, the existing structure was cut into as a […]
Architecture
11-03-2222
Home tour: Bilgola Beach House in Sydney by Olson Kundig
Responding to the glittering beachfront environment and exposed location between the north and south headlands, the home was designed by Seattle-based architecture firm Olson Kundig to withstand Australia’s dramatic climate conditions, “where harsh sunlight, high winds and flooding are common,” say the architects. It does this not by working against the rhythm of nature, but rather […]
Architecture
11-02-2222
Wine time: Clos Pachem Winery in Spain by Harquitectes
Located in the heart of the historic Gratallops village, in the Priorat region of Spain, the site of the winery traces the form of an L-shaped polygon. It’s hugged closely on its sides by narrow laneways and traditional row houses, and overlooked by the nearby church – the town’s most dominant structure. The site boundary […]
Architecture
17-12-2121
Home tour: A lush oasis rests at the heart of Casa Huolpoch in Mexico
Chukum is a gently textured finish named after its main ingredient (resin from chukum trees that are endemic to the Yucatan region of Mexico), which is mixed with limestone to create a type of stucco. At Casa Huolpoch, this finish dominates the exterior, particularly around the pool and on the facades of the two dwellings. […]
Architecture
10-12-2121

Back to Top