fbpx DAN | Daily Architecture News A bunker-like fashion boutique in Japan by Toru Shimokawa - DAN | Daily Architecture News
A bunker-like fashion boutique in Japan by Toru Shimokawa

A bunker-like fashion boutique in Japan by Toru Shimokawa

Architecture
News
Retail Design
15-10-2121
WATCH: Global architecture and design highlights.

Designed by architect Toru Shimokawa, the flagship store belonging to one of Japan’s most stylish multi-brand fashion outlets is located in Hita City, in the country’s Oita Prefecture. Tucked between a dense mixture of shops and houses, not far from the Ohara-hachimangu shrine, the site and its surrounds gives the impression that nature is scarce – a theme that the client encouraged the designer to explore. “The client asked for an architecture that fits the historically heavy Ohara approach,” the architect explains.

In response to the client’s brief, Shimokawa-san created the Oharasando Building; a bunker-like retail experience that moves away from the typical high-street tenancy where access and sightlines are usually granted directly from the street. The heavy building was dropped down from the bustle of the road, providing a basement level for the men’s fashion offering, while the ladies’ floor is positioned just above street level, creating a shopping environment that’s mostly free from external distractions. 

Oharasando Building in Hita City, Japan by Toru Shimokawa
Oharasando Building in Hita City, Japan by Toru Shimokawa
Oharasando Building in Hita City, Japan by Toru Shimokawa.

Oharasando Building in Hita City, Japan by Toru Shimokawa

With the lines of sight now askew, a buffer space was also provided by way of concrete latticework that covers the building from above. This is joined by a concrete obi (translating to ‘belt’) that wraps the building’s uppermost external perimeter. Trees were then planted densely in the rear buffer space, softening the intensity of the concrete and providing an ever-changing filter for the sun to trickle through. 

Experienced from the inside, the ambience turns to a soft glow as any direct natural light is almost always diffused by the concrete obi. The heavily textured finish of the belt also serves as a background to the range of clothing that changes season-by-season. “I think that the obi seen from the outside will be exposed to the rain and wind, and darken [over time],” says the architect. “The concrete skeleton and the shop space protected by it will become more prominent.”

Although the architect placed a strong emphasis on reducing the transparency of the interiors from the street, the strong horizontal lines coupled with the volume of the space, accentuated by the gridded concrete beams, gives the store an open yet private feel. It’s certainly not claustrophobic, especially towards the rear where strips of glazing frame views of lush foliage and narrow pathways that lead into the garden. “I hope that over the years the architecture and trees will be in harmony, and that it will become familiar with this area,” Shimokawa-san says. “And that it will become a place with a refreshing atmosphere, like Ohara-hachimangu, which you can see to the west.”

torushimokawa.com

I hope that over the years the architecture and trees will be in harmony, and that it will become familiar with this area.

Toru Shimokawa Architect
Toru Shimokawa
Toru Shimokawa
Toru Shimokawa

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Botániqo residences in Ecuador by Tatiana Bilbao Estudio
Created with a community-centred approach, the layout of Botániqo is expected to encourage human connection through its healthy supply of shared spaces and facilities. As part of her design, Tatiana created a series of linked modules interspersed with open and closed spaces (both public and private) which generate a series of shapes so that each […]
Architecture
29-10-2121
Cinéma Le Grand Palais in Cahors by Antonio Virga Architects
When designing Cinéma Le Grand Palais, the team from Antonio Virga Architects looked to the existing buildings and their surrounds for inspiration. In particular, a commonality that was shared between each of the structures on-site. “All of the buildings were organised according to a rigorous set of planning rules, in accordance with 19th-century design practices […]
Architecture
21-10-2121
Home tour: Tsuruoka House in Tokyo by Kiyoaki Takeda Architects
As an architect who contributes to this alarming trend, Takeda set himself a personal challenge. He was driven to design a home in Tokyo – for humans – that could also support an ecosystem of plants, insects and wildlife. In turn, offsetting his impact on the natural environment and perhaps establishing a blueprint for future residences. […]
Architecture
12-10-2121
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121

Back to Top