fbpx DAN | Daily Architecture News Rock music: Inside the Chapel of Sound by OPEN Architecture - DAN | Daily Architecture News
Rock music: Inside the Chapel of Sound by OPEN Architecture

Rock music: Inside the Chapel of Sound by OPEN Architecture

News
03-12-2021
WATCH: Global architecture and design highlights.

North of Beijing, in a valley famous for its Ming Dynasty-era remnants of the Great Wall of China, OPEN Architecture’s monolithic Chapel of Sound sits like a mysterious boulder among the ruins. The recently completed concert hall rests heavily on the earth as though it has inhabited this peaceful place for centuries. Made entirely out of concrete, enriched with an aggregate of locally sourced rock, the chapel’s inverted conic structure contains a semi-outdoor amphitheater, outdoor concert stage, viewing platforms and a green room. “Shaped acoustically for music performances, the hall can also be used as a space for contemplation and community gatherings,” say the OPEN Architecture team, led by founding partners Li Hu and Huang Wenjing.

On a clear day, sunshine catches the jagged surfaces of the chapel and fills its cavernous interior with light. The large opening at the top of the structure, together with the openings cut into its walls, frame stunning views of the sky and surrounding valley, and the captivating sounds of nature are invited to enter the meandering halls. “Inside this mysterious space, nature orchestrates an ever-changing symphony,” the architects suggest. “When it rains, water creates a meditative performance of its own as it falls through the hall’s central opening, splashing onto the floor before flowing out through floor channels.”

Chapel of Sound in China by OPEN Architecture
Chapel of Sound in China by OPEN Architecture
Inside the Chapel of Sound by OPEN Architecture.

Inside the Chapel of Sound by OPEN Architecture

Because of this effect, when the structure is not in use and there is no human choir, band or orchestra in session, the Chapel of Sound still commands an audience; an appreciating few who find themselves “at one” with the site, quietly listening to the call of birds and insects, gentle breezes rustling through nearby trees or raindrops trickling through the chapel. “We wanted the definition of the space to be not so absolute, thus allowing for possibilities,” Huang says. “Solitary or communal, [listening to] music or the sound of nature, gazing into the starry sky or connecting with one’s inner self – it’s open to the interpretation of the users.”

The multi-layered appearance of the structure is inspired by the sedimentary rock formations of the surrounding mountains. But the architects say they avoided the “mere mimicry of the natural rock” by clearly expressing the human touch involved in its construction. Against the backdrop of these rough and cave-like surfaces, carefully designed details offer quiet comfort as visitors immerse themselves in sound. From the human-made music that echoes through the chamber, to the soundtrack of nature – a chorus that’s all the more amplified as visitors ascend the winding stairs. When they reach the top of the concert hall, chapelgoers will find themselves enjoying a front-row seat to panoramic views, surrounded by a naturally formed amphitheatre and the unsurpassable song of the valley. 

openarch.com

Chapel of Sound in China by OPEN Architecture

Visitors will find themselves enjoying a front-row seat to panoramic views, surrounded by a naturally formed amphitheatre and the unsurpassable song of the valley.

Daily Architecture News
The Chapel of Sound in China by OPEN Architecture

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
'Three shades of pink': The Plaza Hutchison lobby in Montreal by Ivy Studio Inc
Given the close proximity of Plaza Hutchison to the University of Quebec, the apartments within the building are generally smaller studios rented to students. With this in mind, the design approach for the lobby strayed far from the usual. “Rather than a simple open waiting area, [the lobby has become] an extension of the residents’ […]
News
17-12-2121
Emerald city: Old champagne bottles form the facade of Bulgari Shanghai
The opening of the Bulgari flagship in Shanghai represents the third facade designed by MVRDV in the ongoing partnership between the Dutch architects and the luxury Italian jewellery brand. As with the other store designs, the Shanghai project makes use of a visual motif inspired by the portals and cornices of Bulgari’s earliest boutique (on […]
News
17-12-2121
Wine time: Clos Pachem Winery in Spain by Harquitectes
Located in the heart of the historic Gratallops village, in the Priorat region of Spain, the site of the winery traces the form of an L-shaped polygon. It’s hugged closely on its sides by narrow laneways and traditional row houses. And overlooked by the nearby church, which is by far the town’s most dominant structure. […]
News
17-12-2121
Home tour: A lush oasis rests at the heart of Casa Houlpoch in Mexico
Chukum is a gently textured finish named after its main ingredient (resin from chukum trees that are endemic to the Yucatan region of Mexico), which is mixed with limestone to create a type of stucco. At Casa Houlpoch, this finish dominates the exterior, particularly around the pool and on the facades of the two dwellings. […]
News
10-12-2121
First look: Borough Yards in London prepares to welcome visitors
Tracing the path of a long-forgotten medieval-era street pattern, the Borough Yards project connects Borough Market to Clink Street and the River Thames. Along the route, a series of out-of-service warehouses, brick-lined archways and viaducts have been transformed into new and useable spaces. Developed by investment firm MARK and designed by London-based studio SPPARC, the […]
News
10-12-2121
Gallery of light: Filux Lab in Yucatán celebrates illuminating artists
Four years later, after the Festival of Lights had grown and evolved, it inspired the opening of Filux Lab in 2019. Situated in the city of Mérida, Yucatán, the lab inhabits a sensitively renovated colonial-style house that now acts as a versatile creative space, functioning most significantly as a gallery, as well as a workshop […]
News
09-12-2121

Back to Top