fbpx DAN | Daily Architecture News Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV - DAN | Daily Architecture News
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV

Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV

Architecture
News
17-09-2121
WATCH: Global architecture and design highlights.

MVRDV has completed the development of Ilot Queyries, a courtyard apartment complex comprising 282 homes – including 128 for social housing – “with plenty of light, air, and a large collective green space,” the Netherlands-based architects say. Located to the east of the River Garonne in Bordeaux, France, just across from the city’s historic centre, the project also includes vehicle parking and commercial space, and a rooftop restaurant in an intimate urban setting. The development joins a new neighbourhood of four buildings masterplanned by MVRDV alongside Joubert Architecture.

The Ilot Queyries project is envisaged as a “test-bed” for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise and liveliness – with the density, ecology, light and comfort of the modern city. Ilot Queyries adopts the same approach as the Bastide-Niel masterplan: “the building fills the site to its boundaries, lending an intimate feeling to the streetscape,” the MVRDV team explains. “The roofs are arranged into carefully calibrated slopes to provide maximum ventilation, daylight, and sun to the building itself and to its neighbours.”

Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV.

Courtyard living: Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV

The result, designed in partnership with local architects Flint, is a large, irregularly shaped courtyard building almost 200 metres in length. At 5200 square metres, the large courtyard provides a “park-like” space for the residents; located one storey above ground level, it also hides the residents’ parking below. The building responds to its surroundings on all sides – on the south-eastern end of the building, sections as low as one storey relate to the low-rise neighbours, while on the north-east, facing the river, it rises as high as nine storeys. At this high point, a glass crown houses a restaurant with views of the river and the city of Bordeaux beyond. 

On all sides, the facades that present to the street are lower than those facing the central courtyard. In accordance with the rules developed in the Bastide-Niel masterplan, the roof slopes vary between 14 degrees and 45 degrees depending on their relation to the sun, the architects explain. “These slopes create complex and interesting interior spaces, which help to define varied apartments in a wide range of sizes – making the building home to many different types of resident, while also giving a unique and homely feel to each living space.”

Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV

The project’s street-facing facades present a muted, cream-coloured palette, in harmony with the surroundings. However, the courtyard-facing facades are finished in a bright red textured stucco. Together with the green courtyard landscape, filled with alder and birch trees and a variety of grasses, this presents a visually exciting environment to complement the liveliness of the park space. At various locations, large portals through the building connect the interior courtyard to the outside, introducing flashes of colour that draw the attention of passers-by and inspire curiosity about the space inside. 

“The COVID-19 pandemic showed everyone how valuable outdoor spaces close to their homes can be, and I hope Ilot Queyries can show that such amenities don’t require compromise,” says MVRDV founding partner Winy Maas. “The building creates close and intimate streets without ugly parked cars thanks to its ample car parking. At the same time every apartment is provided a balcony or loggia, while the green park space becomes a wonderful community amenity.” 

Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV

“This project served as preparation for the grander plan of the Bastide Niel development,” Winy adds. “With this project we were able to test some of our ideas, which resulted in a masterplan with more greenery in the streets, better cost optimisation for facades and more open courtyards.” 

Ilot Queyries is the largest building in a development of four buildings masterplanned by MVRDV and Joubert Architecture. Ilot Queyries itself was designed by MVRDV with co-architects Flint, while Joubert Architecture and Flint also designed the other buildings in the development. The landscape architecture of Ilot Queyries was designed by MVRDV in collaboration with Sabine Haristoy and Flint. 

mvrdv.nl; joubertarchitecture.nl; flint.fr

With this project we were able to test some of our ideas, which resulted in a masterplan with more greenery in the streets, better cost optimisation for facades and more open courtyards.

Winy Maas Partner, MVRDV
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121
Kvadrat textile showroom in Milan by Vincent Van Duysen
Designed by Belgian architect Vincent Van Duysen, the new Kvadrat showroom was unveiled during this year’s Milan Design Week. It was inspired by the cocooning qualities of library spaces; an influence that is recognisable by the towering shelves that line the walls of the lofty rooms – and the ladders that are used to access product […]
Architecture
09-09-2121
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121
Marsk Tower by BIG offers spectacular views of Denmark’s west coast
Surrounded by the flourishing marshlands of Denmark, the lookout has been given the name Marsktårn or Marsk Tower (translating to Marsh Tower). The spiralling steel monolith provides visitors with wildlife encounters and elevated 360-degree views, expanding visibility from nearly 4 kilometres in each direction at ground level to more than 18 kilometres from the top […]
Architecture
04-09-2121

Back to Top