fbpx DAN | Daily Architecture News Home tour: New meets old at the hands of Channon Architects and Burton Architects - DAN | Daily Architecture News
Home tour: New meets old at the hands of Channon Architects and Burton Architects

Home tour: New meets old at the hands of Channon Architects and Burton Architects

Architecture
News
Residential Design
13-05-2121
WATCH: Global architecture and design highlights, including the Gibbon Street residence.

3 House by Channon Architects and Burton Architects explores the pragmatic versatility of masonry in medium density housing on small lots. Comprising an office, a granny flat and a family home, the project focusses on an adaptive plan, where the functions of its self-contained spaces can change when needed.
 Located on a corner block in New Farm, Brisbane, the site was already occupied by a four-room workers’ cottage. The reimagined cottage was the first dwelling to be developed, becoming an office with a granny flat and car park tucked underneath, followed by a separate 3-bedroom house with two-car garage constructed at the rear.

Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects

3 House by Channon Architects and Burton Architects

Location New Farm, Brisbane, Australia
Function
Mixed residential
Client
Owner-builder
Completion date
2020
Architects
Channon Architects and Burton Architects
Builder
Owner-builder
Landscape
Owner

The owner-builders were intimately aware of the acoustic, fire and visual challenges of living on the street, and so they chose brick to mitigate these issues. Other benefits of brick include its low maintenance, sustainability and thermal performance. Furthermore, it addressed the contextual materiality of the area.

While cycling around the suburban outskirts, the bricklayers stumbled upon a small brickworks best known for their paving. After several visits and a test panel they ultimately produced a custom paver for the granny flat walls, with flash marks complementing the blackened timber of the upstairs workers’ cottage. The mortar is a lime-rich mix with a combination of several aggregates specifically developed by the bricklayers. 

The owner-builders were intimately aware of the acoustic, fire and visual challenges of living on the street, and so they chose brick to mitigate these issues.

Daily Architecture News
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects

Thermal comfort was the design priority, as was sustainability through material longevity. Reverse block veneer was developed, and the initial idea to wrap the blockwork in a rain screen (to reduce thermal load) evolved into using custom weathered-steel cladding instead. The cladding is held off the blockwork with a layered frame of rigid insulation, creating a thermally stable “cold cave”. 

With no air-conditioning, the architects have maximised cross-ventilation by utilising the blockwork and concrete to make oversized window openings. Privacy and safety issues are addressed with a combination of considered editing, custom double-etched louvre blades and expanded mesh screens. The combination of the rust-coloured cladding, grey translucent glass and rusted dragon-scale screens makes the building appear as a citadel. 

Inside, the oversized openings, etched glass and soft grey hand-honed blockwork walls create a cooling soft light. To reduce colour variation in the blockwork, all pieces were ordered from a single batch and as a single type. They were then modified to fit various desired formats. Blocks and block joints were processed to obtain a smooth face, with flecks of silica that glint in glancing light. As a finish, these blocks recede into the background, and serve as a foil to the deep richness of spotted gum timber used throughout the house. 

Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects

The new house at the rear was originally imagined as a double-skin brick structure with concrete floors, but this plan evolved to include the use of grey blocks. Careful consideration was then given to the versatility of both blockwork and concrete, as both structure and finish. It was built as two vertical wings and split over five levels – the cars, rumpus room and kids’ bedrooms on one side, and the living room, adults’ bedroom and roof terrace on the other. 

The staircase is central to the layout and acts as a vertical corridor rising 6.8 metres to the roof terrace. To achieve council compliance with building heights, its uppermost landing has been detailed as a “thermal chimney” (since chimneys are not assessable for height). When opened, the effect is an instantaneous breeze that is drawn in and flows throughout the building. The steel framed stairs are hung from the blockwork, and have batten treads with gaps to maximise air flow associated with the chimney effect, also allowing filtered light to dapple the blockwork walls. 

For the granny flat, its only opening is a masonry veil running the length of its north elevation, made of screen, cavity and double masonry wall with translucent glass. Although this wall tightens the already narrow room, it also gives the occupant control of privacy, light and ventilation. At night, the lit interior makes it the gatehouse for the lane, softly illuminating the street corner. 

3 House by Channon Architects and Burton Architects is just one on many projects shortlisted in this year’s Houses Awards. It’s also featured in Materialty 2021, a free cloth-bound publication from Brickworks that explores the use of brick and concrete block in contemporary architecture. Register for your free copy.

channonarchitects.com.au; burtonarchitects.com.au; housesawards.com.au

Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects
Queensland workers' cottage family home by Channon Architects and Burton Architects

This article is an edited extract from Materiality 2021, a publication by Brickworks Building Products

Catch up on more architecture highlights. Plus, subscribe to Daily Architecture News for weekly updates delivered directly to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Home tour: The undulating Fold House in Canada by Partisans
When fire destroyed the original guest house of a Georgian Revival manor in Southern Ontario, Canada, the owners of the property approached Toronto-based architecture studio Partisans to replace the structure with something far more adventurous. “Our clients had to run out and literally watched the cottage burn down,” Partisans’ co-founder Alex Josephson said at the time. “They were inspired to replace it with an innovative work of architecture that would be a nature-orientated escape to share with immediate family and friends.”
Architecture
04-05-2121
'Cabins on the Mountain' in Cuba by Veliz Arquitecto
Havana-based designer Jorge Luis Veliz Quintana of creative studio Veliz Arquitecto has envisaged an imaginative refuge in the rugged mountains of Cuba. Boasting breathtaking views across the digitally replicated landscape, the ‘Cabins on the Mountain’ are designed to be camouflaged among the age-old boulders and towering trees.
Architecture
22-04-2121
Home tour: Stewart House by Chenchow Little Architects
The Stewart House is located in Palm Beach on a ridge overlooking the McKay Reserve, a gully which is significant for its Endangered Ecological Community (EEC) of the Pittwater Spotted Gum Forest. This places the site within a bushfire ‘Flame Zone’, and its designs and materials were oriented towards meeting stringent requirements of the bushfire code. In addition, there was much consideration for the environment in its construction.
Architecture
21-04-2121
Iturbide Studio in Mexico City by Taller de Arquitectura Mauricio Rocha
Located in the Barrio del Niño Jesús, a neighbourhood of Mexico City, the Iturbide Studio is just a few steps away from owner Graciela Iturbide's private residence. A celebrated Mexican photographer, Graciela had only one condition when she asked her architect son Mauricio Rocha of local firm Taller de Arquitectura to design the studio: it simply had to be built from bricks.
Architecture
09-04-2121
Círculo Mexicano hotel in Mexico City by Ambrosi Etchegaray
While many visitors flock to Mexico’s coastline for a relaxing spell of surf, sand and sunshine, Mexico City attracts its fair share of tourism thanks to the region’s burgeoning design and architecture scene, bolstered by the city’s annual design week. One of the hottest hotels to call the city home – the Círculo Mexicano – is located in the downtown district, where design studio Ambrosi Etchegaray balanced a contemporary aesthetic with original architectural charms.
Architecture
08-04-2121
Maya Somaiya Library in India by Sameep Padora & Associates
Positioned on a narrow thoroughfare site between existing education buildings and a nearby boundary-line, the library for a small school in central western India saw its designers, Mumbai-based firm Sameep Padora and Associates, cast their net globally upon receiving the commission. Roman-inspired Catalan roof vaulting, a reinforcement technique developed in Uruguay, Swiss software and locally made brick tiles were all used to create the striking building, which went on to win a Brick Award in late 2020 for ‘Building Outside the Box’.
Architecture
08-04-2121

Back to Top