fbpx DAN | Daily Architecture News Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c - DAN | Daily Architecture News
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c

Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c

News
13-05-2222
WATCH: Global architecture and interior design highlights.

Published over two volumes, The Common Reader is a collection of essays exampling the eccentricity and entertaining brilliance of English writer Virginia Woolf as a literary critic. The same title was recently given to an independent bookstore in Hangzhou, the capital of China’s Zhejiang province. The store, designed by Shanghai-based architecture and interiors firm Atelier tao+c, takes inspiration from Woolf’s writings. But it also recalls the nostalgic experience of reading among the aisles in an intimate old library, where turning the pages of an unputdownable tome would capture the spirit and transport the mind.

From an early stage in the design process, the architects at Atelier tao+c reached a mutual understanding with their client that the Common Reader should not just be a “storage room” for books. Rather, it should also be a place for people to get involved with “collecting social memories and absorbing knowledge,” the tao+c team suggests. As such, the architects say they seized the opportunity to “probe” into reading behaviour. This investigation allowed them to craft an interior where readers can concentrate solely on reading, achieved by reducing the objects in the space to only what was necessary: bookshelves, display tables, seats and reading lights. “There are no other elements standing in the room,” the architects explain.

Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c
Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c
Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c.

Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c

In order to encourage the bookstore’s visitors to find a spot and settle in, the tao+c team says they introduced a combination of dark-toned timbers and bright green detailing. This is intended to evoke people’s memories of spending time in classic woody-scented libraries, surrounded by the colours presented by the bindings of beautiful books. At the Common Reader, the ambiance created by the finishes alone invites readers to stay in, while the thoughtful patchwork of practical task lighting enables them to read and write.

The L-shaped site was broken down into two rectangular rooms with two different atmospheres, where the layout of each space became informed by the direction of the bookshelves. In the room nearest to the street, dark green curtains cloak the perimeter, creating a soft boundary that offers a sense of privacy. A timber bench forms a continuous horizontal surface around the fringe of the space. The tall bookshelves are placed on top “like loose furniture,” the architects say. “Those bookshelves are hovering at a suitable height to ensure that every book is accessible,” they add. 

The gaps between the sets of bookshelves form deep seats, here and there, so that people can sit and start reading as they discover their favourite book. In the centre of the atrium, seven display tables are equipped with customised glass bookshelves and magazine shelves, the surfaces of which are divided according to the size of the titles they showcase. “The horizontal array of tables and the vertical green metal columns [forms] the spatial sequence which enhances the feeling of depth,” the tao+ team says, adding that they believe this design technique also reminds people “of the old-time reading room”. 

Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c
Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c.

The other main zone in the bookstore is reached through a green stone doorway. It’s described by the architects as feeling “deeper” than the first room and invites readers to explore more thoroughly the private library ambiance of the bookstore. Here, the double-sided shelves form multiple layers in the space. “The distance of the bookshelves [and] the scale of the walkway have been deliberately compressed, constructing an intimate spatial atmosphere,” the designers say. “A four-sided enclosure was embedded at the end of each bookshelf, which functions as a single desk within a relatively private reading space,” they add, noting that the seats that service each desk are also rather isolated. 

Like any good bookstore, Common Reader features a cafe that keeps its visitors caffeinated between chapters. Set to one side, the cafe’s banquettes feature partitions between diners, offering readers a moment of “tranquility without interfering with the neighbours,” the designers suggest. But this isn’t the only customer-focused detail. “Every bookshelf, seat, and lamp [has been] specifically designed for each book and conforms to human’s reading behaviours,” insists the tao+c team, highlighting the oblique angles of the bookshelves that make it easy to grab and replace books, the mix of reading spots, and the carefully curated mood. “Just in the arrangements of the bookshelves, together with the relationship of the seats, [the bookstore] advocates the renaissance of daily reading and poetry which is quietly growing in the metropolis.”

ateliertaoc.com

Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c

Every bookshelf, seat, and lamp [has been] specifically designed for each book and conforms to human’s reading behaviours.

Atelier tao+c
Common Reader bookstore in Hangzhou, China, by Atelier tao+c

Some quotes in this feature have been adjusted for clarity.

In Italy, Spanish design firm Masquespacio created the Bun burger restaurant in Milan and in Turin. Catch up on more hospitality architecture and design and retail design, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV
The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal, transforming the region into a liveable and “complete” urban quarter. Designed by local Dutch architecture office MVDRV for EDGE Technologies, the 75,000-square-metre mixed-use Valley precinct contains apartments, shops, offices, […]
News
20-05-2222
Artful lodger: Inside the Ace Hotel Sydney by Flack Studio
Inspired by the visionary modernist architect Robin Boyd and his 1960s book, The Australian Ugliness, Ace Hotel Sydney tells its story with a palette reflective of the hard-working history of its industrial shell. The use of raw, tactile and moody materials, exampled by off-form concrete walls, locally sourced timber and aged brass, nods to the […]
News
20-05-2222
Colour odyssey: Inside the Maison Matisse flagship store in Paris
While we can’t all acquire an original Matisse and indulge in pondering which wall to hang it upon at home – dream as we may – the appetite for a slice of the artist’s effervescent world hasn’t fizzled. This is evidenced by the evolution of the Maison Matisse brand, which was founded in 2019 by the fourth […]
News
18-05-2222
Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
In this project, dubbed the House of Remembrance, Neri&Hu has explored how notions of communal living and collective memory can be expressed spatially. The original site featured a lush vegetated edge that formed a natural green buffer along the perimeter, a feature that the designers have retained. The previous house was built in the style […]
News
13-05-2222
Patricia Bustos unveils ‘Serene Touch’ installation at Casa Decor 2022
The great success of the debut edition – and those that followed in its footsteps – lies in its formula. Casa Decor is unique and exclusive, and focused on three fundamentals. Firstly, it brings together in historic locations a large group of professionals with experience and prestige who, with great enthusiasm, wish to show their […]
News
12-05-2222
Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio 
The move into Valencia marks the next step in Thanasis’ chain of Egeo souvlaki restaurants, building upon two already established venues in Madrid. Offering generous servings of skewer-grilled meat and vegetables, the Greek restaurants boast a strong following of food-loving locals whose loyalty is hoped to be replicated on Spain’s southeastern coast. “When Ana and […]
News
06-05-2222

Back to Top