fbpx DAN | Daily Architecture News Aranya Art Centre in the northeast of China by Neri&Hu - DAN | Daily Architecture News
Aranya Art Centre in the northeast of China by Neri&Hu

Aranya Art Centre in the northeast of China by Neri&Hu

Architecture
News
04-08-2121
WATCH: Global architecture, art and design highlights, including the Aranya Art Centre by Neri&Hu.

When Neri&Hu was approached by the Aranya Gold Coast resort in Qinhuangdao, China, to design an art centre inside their seaside community, the Shanghai-based architects say they seized the opportunity to question the notions of “space for art” versus communal space. “Despite the straightforward brief calling for an art centre, Aranya, as a community, places a strong emphasis on the spiritual nature of their lifestyle ideology; a oneness with the environment,” says the Neri&Hu team, led by Lyndon Neri and Rossana Hu. “So the design scheme is as much about the internal courtyard – a communal space for the residents – as it is about the exhibition being displayed in the centre.”

Drawing inspiration from the nearby seasonal ocean waters (described by the architects as “azure and calm in the summers, splintered ice though winter”) the design of the Aranya Art Centre attempts to encapsulate the wonder of water at its core. The scheme maximises its outer footprint but carves out a pure conical geometry at the centre, with a stepped amphitheater at the base. 

Aranya Art Centre in China by Neri&Hu architects
Aranya Art Centre in China by Neri&Hu architects
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu.

Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu

The central void space can be reconfigured and used in many ways; it’s a peaceful feature when filled with water, but becomes a functional performance and gathering place when the water is drained. The exhibition galleries above benefit from the public space integration, but it also makes the project much more than just a place for display – “it’s also a place for sharing,” the architects enthuse. 

“Within the thick mass of the building volume is a series of interlocking spaces that visitors can meander freely within, slowly ascending, enjoying a choreographed journey with directed views both inward and outward,” explains the Neri&Hu team. A spiralling path leads visitors through all the spaces, urging them onwards by the desire to see more. 

Starting at the bottom with the cafe, multi-purpose gallery and an outdoor amphitheater, the path tempts visitors through five distinct galleries – where the emphasis is placed on the “enjoyment of art,” says the architects. The journey through the building culminates at the rooftop where visitors are met with 360-degree views of the activities below and the scenery beyond. 

Aranya Art Centre in China by Neri&Hu architects
Aranya Art Centre in China by Neri&Hu architects

“Composed primarily of various textured concretes, with and without aggregate, the facade and materiality of the building is heavy in nature, like a solid rock sitting firmly in the shifting environment,” the architects say. “Smooth surfaces reflect the changing skies, while the moulded modular units pick up on the play of shadows throughout the day.” Bronze elements act as accents on the heavy facade to catch light and draw attention to the entry of each gallery. 

Custom lighting and thoughtful details add a “touch of intricacy” to the otherwise modest palette. But it’s in the evening when open modules allow light to shine through that the building becomes a jewel at the core of this seaside community. “It was exciting for us to work with Aranya on this project where we were able to explore a hybrid typology which combined design, art and performance,” says the Neri&Hu team. “The project pushes the boundaries of how architectural space deals with sensorial experiences in unexpected ways.”

neriandhu.com

The project pushes the boundaries of how architectural space deals with sensorial experiences in unexpected ways.

Lyndon Neri and Rossana Hu Co-founders, Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu
Aranya Art Centre in Qinhuangdao, China, by Neri&Hu

Neri&Hu also designed the Fuzhou teahouse, the new Chinese headquarters for Schindler and The Tsingpu Yangzhou Retreat. Catch up on more architecture and design highlights, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
The Ilot Queyries project is envisaged as a “test-bed” for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise and liveliness – with the density, ecology, light and comfort of the modern city. Ilot Queyries adopts the […]
Architecture
17-09-2121
Kvadrat textile showroom in Milan by Vincent Van Duysen
Designed by Belgian architect Vincent Van Duysen, the new Kvadrat showroom was unveiled during this year’s Milan Design Week. It was inspired by the cocooning qualities of library spaces; an influence that is recognisable by the towering shelves that line the walls of the lofty rooms – and the ladders that are used to access product […]
Architecture
09-09-2121
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121

Back to Top