fbpx DAN | Daily Architecture News Home tour: A concrete house in Singapore with lush tropical gardens - DAN | Daily Architecture News
Home tour: A concrete house in Singapore with lush tropical gardens

Home tour: A concrete house in Singapore with lush tropical gardens

Architecture
Landscaping
Residential Design
03-08-2020

With its rebellious gardens and enticing aquamarine-tinged lap pool, you’d be forgiven for imagining this faceted and angular abode is sited in a tropical setting far from any bustling city centre. But the established lush oasis that envelops Stark House is in complete contrast to the urban program beyond its fence line. “The estate is located in an area of interesting and seemingly disparate activities,” says architect Christina Thean, director at Park + Associates.

Appearing like a mirage in the metropolis, the concrete house is situated in a Singaporean landed housing estate that hails from the 1980s. Zoom out and within a 1.5-kilometre radius the new dwelling is surrounded by typical low- and high-rise housing estates. Within the same radius, Stark House also rubs shoulders with Changi Prison, Changi Airport and several industrial and commercial areas.

Stark House in Singapore
The entry hall of Stark House

The concrete Stark House in Singapore

Upon arrival at the imposing concrete structure, it is instantly apparent that the regularly occupied spaces within the home are turned away from the front, a decision which Christina explains was in response to the site itself. “Stark House was conceived utilising the site’s natural topography and mature trees at the rear of the site,” she says. The internal layout of the home, across its three levels, was therefore directed toward the back of the block where the mass of tropical foliage provides a private green sanctuary away from the sight-lines of neighbouring properties.

From within the ground-level entry hall, there’s a pavilion-style simplicity to its appearance. Expansive walls of glass wrap the perimeter, heightening the connection with the trees beyond, while privacy is provided to the open living and dining rooms through long sweeps of curtains that billow in the breeze when the large-format doors are wide to the garden setting. The sizeable kitchen is tucked out of sight, beyond the formal dining room, and is connected to the home by internal doorways and the lengthy timber deck that overlooks the tranquil pool area.

Indoor-outdoor living in Singapore

Perched above, the top floor of the dwelling hosts the generously sized main bedroom plus two guest rooms, each with an ensuite. The upper level of the home stretches its wings in one horizontal run with a theatrical cantilever above the entryway: an architectural gesture which is perhaps the home’s most distinctive. “The clients first approached us asking that their new home not be just another square box,” Christina says. “Our clients’ request reflected the very human desire to be different as a unique individual.”

Aligned with this brief, an internal “open garden” courtyard planted with trees connects the two upper levels with the lower-ground level – a semi-basement area that is tucked out of sight from the entry and which takes full advantage of the natural slope of the property. It is here that the family room and two additional bedrooms spill out onto the sun-silvered Kebony timber deck beside the pool.

The weathered finish of the natural timber decking is mirrored in the woodgrain patterns imprinted in the gently textured concrete, a connection which Christina explains is in understated harmony with the home’s austere materiality. “Off-form concrete, roughcast plaster, deep rich grey hues and blacks – with subtle textural characteristics – govern most of the house’s palette,” she says.

Stark House
Luxe poolside setting in Singapore

And while decoration within the home is almost non-existent, there’s something hearty and fulfilling about the way the architecture ensures connectivity between interior spaces and the vibrant jungle-like setting. It’s a relationship which delivers pace and energy and fills the void. “By detaching the house from ornamentation [and] concentrating on form, the house is expressed as such,” says Christina. 

Reflecting on the successes at Stark House, Christina is outwardly pleased with what she and her colleagues at Park + Associates have created for their clients. “During the schematic design stage of the project, we wanted to achieve an architecture that pushed the envelope of how far we can test what responding to context meant for us as a practice, for the site, and for the neighbours,” she says. “Fortunately, we have received positive responses from several neighbours, acknowledging that Stark House’s architecture, sitting in contrast with its surroundings, was refreshing [and] has brought about a sense of rejuvenation for the estate.” 

parkassociates.com.sg

The clients first approached us asking that their new home not be just another square box.

Christina Thean Park + Associates
Stark House by Park + Associates
Indoor-outdoor living in a luxury house, Singapore
Muted interior palette, Singapore
Concrete interiors, Singapore
Internal tropical courtyard garden in Singapore

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Timber and stone form the public shelter by Behark in northern Spain
Herriko Plaza is perhaps the area of greatest public importance in Larrabetzu, predominantly due to its location – a central spot from which the township radiates. The quaint, open-air square sees the coming together of residents and tourists for social, celebratory and recreational activities. But the lack of covered public space in the urban centre […]
Architecture
07-10-2121
La Galilée portico by Kengo Kuma safeguards future of medieval stonework
The sudden need to shelter the portal and its intricate stonework follows the discovery of precious polychromatic sculptures that date back to medieval times, as well as examples from more modern periods, up to the 17th century. “The uniqueness of this portal, dating from the 12th century, is represented by these multi-coloured stone relics typical […]
Architecture
01-10-2121
Qinchang Village Town Hall in rural China by Studio 10
Mirroring the approach of the project’s first phase, the Qinchang Village Town Hall precinct has played with the geometry and motif of arches, “which is a typical component in the local, traditional semi-underground dwellings,” the architects say. The cluster of buildings adopt “cast-in-place” concrete to achieve a series of fluid archways which have been extruded […]
Architecture
24-09-2121
Ilot Queyries apartments in Bordeaux by MVRDV
The Ilot Queyries project is envisaged as a “test-bed” for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise and liveliness – with the density, ecology, light and comfort of the modern city. Ilot Queyries adopts the […]
Architecture
17-09-2121
Kvadrat textile showroom in Milan by Vincent Van Duysen
Designed by Belgian architect Vincent Van Duysen, the new Kvadrat showroom was unveiled during this year’s Milan Design Week. It was inspired by the cocooning qualities of library spaces; an influence that is recognisable by the towering shelves that line the walls of the lofty rooms – and the ladders that are used to access product […]
Architecture
09-09-2121
Bitossi celebrates centenary in Florence with new museum and 7000-piece display
Designed by architect Luca Cipelletti, founder of Milan-based firm AR.CH.IT, the Bitossi Archive Museum covers an area of over 1500 square metres at the brand’s historical headquarters in Montelupo Fiorentino. Occupying space once utilised for production, the museum preserves the original structure of the premises. The architect leant into existing industrial features to organise the […]
Architecture
06-09-2121

Back to Top