fbpx DAN | Daily Architecture News ‘By the people, for the people’: Waterfront Clubhouse by Abin Design Studio - DAN | Daily Architecture News
‘By the people, for the people’: Waterfront Clubhouse by Abin Design Studio

‘By the people, for the people’: Waterfront Clubhouse by Abin Design Studio

Architecture
Public Spaces
23-02-2121
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

In early 2017, the state government of West Bengal in India offered all state clubs and associations a sum of two lakh rupees (approx. AU$3500/US$2750), to be used for the promotion of sports and extra-curricular activities within its communities. Though not enough funding to immediately fulfil their ambitions, one of the local football clubs in the city of Bansberia was prompted by the stimulus to approach Abin Design Studio (ADS), tasking them with the design and construction of a compact clubhouse for its young and passionate footballers.

Elated to engage in a project for the people of the neighbourhood, “ADS jumped in with both feet to develop the waterfront arena,” says Abin Chaudhuri, principal designer at Abin Design Studio. “A working design and rationalised budget was arrived at after due consideration of constraints, manpower and resources, with an outlook towards easy maintenance and upkeep in the future,” he adds.

To top-up the government grant, a fundraising strategy was formulated to prompt donations from community members and influential people in the area. Additionally, Abin’s studio encouraged its city-based associates to contribute raw materials, creating a “material pool” that kickstarted the building process. “Collaborations with local builders and engineers further economised the venture,” Abin says, adding, “this is essentially a ‘by the people, for the people, of the people’ project.”

Set on the banks of an existing body of water and overlooking its home ground, the now-completed Waterfront Clubhouse is a community sports hub that maximises its unique physical context. Abin says “the project treads lightly in response to its picturesque context where the narrow strip of land is reclaimed to create a responsible waterfront development.”

This is essentially a ‘by the people, for the people, of the people’ project.

Abin Chaudhuri Principal designer,
Abin Design Studio

Members of the club, who previously had no access to clean water and sanitation during training sessions, are provided drinking water and showering facilities on the building’s ground floor, separated into male and female zones in order to increase privacy and, as a result, encourage more females to participate in sports.  

The upper floor of the pavilion is rotated to become a viewing deck for football games while the staircase that connects the ground floor with the upper level has been modified to form versatile stadium-like seating for spectators. Beneath the stairs, a lock-up store and pantry is positioned alongside an undercover, open-air space for community gatherings and yoga practice.

“The building has been so oriented so as to welcome the morning sun and provide shade from the afternoon glare along the waterfront plaza,” says Abin. “When members come to train, accompanying guardians can enjoy the space without hampering the activities inside.”

Designed with a “monolithic form and minimalistic facade expression”, semi-open spaces mitigate the differences between interior and exterior, enabling an unhindered flow of people, light and air. Form-finish concrete and pigmented cement flooring reduced the construction costs as well as the amount of ongoing maintenance.

“The club members will remain responsible for the maintenance and up-keep of the building and its surroundings. Hence low maintenance material and finishes have been used,” Abin says.

Since its completion, the Waterfront Clubhouse has become a layer in the community’s cultural fabric where residents young and old converge to celebrate, collaborate and hone their athletic skills. “It is a space that goes beyond its utilitarian identity to integrate all into an emerging public place. The project is a search, from social existence to the dynamics of space and form, from the beauty of light and shadow to striking a harmony with nature,” says Abin.

“A philanthropic initiative, with support from benevolent community members, the project is a manifestation of the hope for a better future of a rural community in a developing nation.”

abindesignstudio.com

Catch up on more of the latest architectural gestures. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Incoming oasis: Red Sea International Airport by Foster + Partners
Offering a glimmer of hope that global travel will resume in the not too distant future, construction is underway at the Red Sea International Airport in Saudi Arabia. Designed by Foster + Partners, the world-class facility is located on the country's west coast, about 15 kilometres inland from the Red Sea. By 2030, the airport is expected to facilitate the confluence of one million passengers per year, establishing its status as a significant gateway for the region’s tourism-focussed Red Sea Project.
Architecture
05-03-2121
Soaring 'Skyhomes' join the site of Australia's most expensive residence
Guided by property developer Lendlease, One Sydney Harbour sees the reunion of Pritzker Prize-winning architect Renzo Piano and interior designer Daniel Goldberg, founder and creative director at State of Craft. The two design visionaries previously collaborated in 2012 on both The Shard and Shard Place in London. The One Sydney Harbour site is already known as the home to the most expensive residence in Australia – the penthouse of Residences One was sold for over AU$140 million. But it’s the buzz that surrounds Residences Two, the next step in the harbourside development, that’s capturing renewed attention.
Architecture
26-02-2121
The Aboriginal Art and Cultures Centre by Diller Scofidio + Renfro and Woods Bagot
Born from a partnership between New York-based architecture firm Diller Scofidio + Renfro and Australian practice Woods Bagot, the Aboriginal Art and Cultures Centre (AACC) is one step closer to realisation with the unveiling of the building’s updated designs. Planned for the city of Adelaide in South Australia, the AACC will honour the past, present and future of Aboriginal cultures while also pledging support to contemporary art practices and events.
Architecture
10-02-2121
Dine within a 'mega art installation' reminiscent of towering termite mounds
Set against the Mile City skyline in China’s Yunnan Province, the silhouettes cast by a grouping of red brick towers are equal parts distinctive, otherworldly and alluring. Created by artist Luo Xu, the cluster-like buildings are collectively named 50% Cloud for their resemblance to a half cloud floating in the sky. Bystanders also comment that their whimsical spires are reminiscent of colossal termite mounds, bursting from the red earth below. Hidden behind a section of the building’s brick armour, the 50% Cloud Artists Lounge was created by Hong Kong-based architecture studio Cheng Chung Design (CCD).
Architecture
01-02-2121
The Tower C 'superscape' in Shenzhen by Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects (ZHA) has been announced as the winner of the design competition to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base in China. Led by practice principal Patrik Schumacher, the studio’s design of the tower proposes to integrate the surrounding city and nature, creating a dazzling “superscape” with futuristic ambitions. Upon completion, the precinct is slated to be an important business and financial centre in Shenzhen, serving the Greater Bay Area of Guangdong, Hong Kong and Macau.
Architecture
21-01-2121
Brick beauty: TaoCang Art Centre in China by Roarc Renew
Built in the 1950s, the timeworn grain storage buildings of Wangjiangjing Town in China were once collectively known by locals as the Lotus Granary, a name given to the site for its proximity to masses of lotus-filled marshlands. But after the interiors of the two main warehouses were mostly destroyed by fire – thought to have been extinguished by water sourced directly from the lotus ponds – the granary was forced into early retirement, abandoned and mostly forgotten.
Architecture
09-12-2020

Back to Top