fbpx DAN | Daily Architecture News Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV - DAN | Daily Architecture News
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV

Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV

News
Residential Design
20-05-2222
WATCH: Global architecture and design highlights.

There’s a scene in almost every post-apocalyptic thriller where the towers of a once-thriving city are shown to be all but pulverised. The destruction was usually caused by an onslaught of epic tidal waves, some sort of explosion or is the result of an extraterrestrial invasion. But when it comes to the very real vision of Amsterdam’s Zuidas business district and its nearly completed Valley towers by MVRDV, no such disaster has occurred. Not even its “incomplete” status is responsible for its intentionally crumbled appearance, where typically sharp up-and-down lines are replaced by irregularly stacked surfaces, mimicking a tower that’s met its fate with a wrecking ball. Or an alien. Or a tidal wave.

The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal, transforming the region into a liveable and “complete” urban quarter. Designed by local Dutch architecture office MVDRV for EDGE Technologies, the 75,000-square-metre mixed-use Valley precinct contains apartments, shops, offices, cultural institutions and a creative centre, highlighted by a publicly accessible “valley floor” located on the building’s podium at the 4th and 5th floors. 

Valley in Amsterdam by MVRDV
Valley in Amsterdam by MVRDV
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV.

Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV

Valley’s three peaks of varied heights reach up to a maximum of 100-metres at which the publicly accessible Sky-bar sits, spread out over the top two stories and offering panoramic views over Amsterdam. Getting into the nitty gritty, the building consists of 200 apartments, 7 storeys of offices, a three-storey underground parking with 375 parking spots and various retail and cultural facilities. From street level, a pedestrianised path, running along retail tenancies, terraces and roof gardens, leads up to the central valley area. 

Internationally renowned landscape architect Piet Oudolf designed all of Valley’s vegetation plans and landscaping, focusing on a year-round “green appearance”. The project derives its name from the publicly accessible terraced valley that is spread out in-between its three mixed-use towers. But Valley’s location is defined by transition. “It sits on the border between residential and commercial functions. It forms the connection between green sports fields and the dense urban setting of the business centre, and it initiates the change from the smaller scaled buildings of the inner city to the large volumes that define the South-axis,” the team from MVRDV explains. “The concept of the building is rooted in this idea of transition.”

By placing the residential volumes on top of the multifunctional plinth and pushing them to the very edge of the envelope, the resulting volume reads as one single entity. “In mirroring the corporate surroundings by way of its reflecting glass exterior facade, the design acknowledges its corporate heritage and visually connects to its immediate neighbours,” the architects say. In direct contrast to this, the inner facade is defined by a series of rugged, stone terraces with large planters, eventually covering the building in foliage and bringing a sense of “human scale” to the volume. “Through this opposing treatment of the facades, the duality of the resulting volume, which is reminiscent of a carved out block, is expressed: The corporate versus the residential. The extra-large versus the human scale.”

Valley in Amsterdam by MVRDV
Valley in Amsterdam by MVRDV

Publicly accessible from the ground floor, by two large staircases, is the Grotto, a large interior space fully clad in natural stone and lit by two grand skylights that double as water-filled ponds on the “valley” above. “The Grotto serves as both a living room for the residents of Valley as well as a grand foyer for all other activities in the building, ensuring a lively atmosphere throughout the day,” MVRDV’s architects say, adding that their design for Valley emphasises the contrast between the corporate history and the more residential future of the Zuidas area.

“[Valley’s] offices boast high floor-to-ceiling windows, large, brightly lit floor plates and full-service amenities. The residential levels have large openable windows and sliding doors for outdoor spaces integrated within the stone facades,” the architects say. Outdoor ceilings and terraces are also clad in natural stone, as are the fixed, automatically watered planters that will facilitate Valley’s distinct green appearance. “Glass railings protect residents against wind and sound without impeding on their panoramic views,” the architects add. 

The distinctive natural stone facade of Valley is defined by using a parametric tool, developed by MVRDV in collaboration with Arup Amsterdam. “This allowed for much-needed real-time control over quantities of daylight and sunlight, over structural limitations and required privacy, amongst other things,” the MVRDV team says. “The resulting overall variation of Valley’s building volume means that no two apartments are alike, creating a wide variety of housing types with unique plans for its inhabitants.”

mvrdv.nl

Valley in Amsterdam by MVRDV

The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal.

Daily Architecture News
Valley in Amsterdam by MVRDV

Catch up on more architecture, art and design highlights. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Blasón warehouse conversion in Madrid by Burr Studio 
Blasón warehouse conversion in Madrid by Burr Studio  In an effort to salvage and – perhaps most importantly – preserve remnants of Madrid’s industrial past, Burr Studio has established Elements for Industrial Recovery, a project series that the architects hope will influence how others approach changes to the city’s built environment. “Our proposals aim to become […]
News
04-07-2222
'Pure gold': Au79 cafe at Chadstone by Mim Design 
In addition to this, the client’s brief included the desire to create “a moment of pure gold,” Miriam reveals, prompting her team at Mim Design to craft a textural, gilded oasis within the confines of Chadstone. The dramatic, vaulted glass ceiling above the pill-shaped site inspired the designers to explore ideas of replicating a greenhouse […]
News
28-06-2222
Sabine Marcelis sorts Vitra archive by colour at the Schaudepot in Germany
Curated by New Zealand born, Rotterdam-based designer Sabine Marcelis, the exhibition categorises 400 iconic historical and contemporary objects and furniture pieces from the archives of the Vitra Design Museum by colour group. When assembled together, the nuances of tone become more evident and the display intensifies how hues contrast and intensities shift depending on material […]
News
19-06-2222
Galei Kinneret Hotel in Israel by Saar Zafrir Design
Dating back to 1946, the Galei Kinneret boasts a rich and storied history. The founder, inspired by a trip she took to the Villa d’Este hotel on Lake Como, fitted it out with Persian rugs and antiques she had procured from all over the world. While its monumental facade has remained intact, its latest reimagining […]
News
16-06-2222
Open to the elements: A tropical brutalist villa in Bali
A minimalist facade with a curved wall clad in cream tiles serves as a slip entrance to the villa and was inspired by the arched ceilings of Sydney’s train tunnels, a feature the Australian owner researched as part of the project. At the top of the site are two bedrooms followed by a decline of […]
News
14-06-2222
Haute hotel: Inside the long-awaited Aman New York
Guided by the pulse of the city and imbued with Aman’s inimitable design philosophy – one that pays homage to the striking architectural history of the original building – Aman New York is a lesson in understated elegance and urban comfort. The hotel welcomes its guests 14 floors above street level, where a double-height atrium instills […]
News
11-06-2222

Back to Top