fbpx DAN | Daily Architecture News Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu - DAN | Daily Architecture News
Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu

Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu

News
13-05-2222
WATCH: Global architecture and interior design highlights.

The traditional Chinese courtyard house or siheyuan is a typology well-known for its illustration of Confucian ideals, accommodating extended family units wherein many generations live under one roof. To live under the same roof means to live together, and this metaphor is the nexus that ties the notion of community, especially in an intimate context, to the form crafted for this project. For this private residence commission, Neri&Hu were given a set of unique requests by the client: the new house constructed in place of the previous one should accommodate all three siblings, who as adults have outgrown their shared house; it should include a small memorial space in the form of a garden for their late mother; and lastly, the new construction should retain the memory of the pitched-roof form, a defining feature of their childhood home.

In this project, dubbed the House of Remembrance, Neri&Hu has explored how notions of communal living and collective memory can be expressed spatially. The original site featured a lush vegetated edge that formed a natural green buffer along the perimeter, a feature that the designers have retained. The previous house was built in the style of the British colonial bungalow, with hybrid elements of traditional Malay houses such as deep roof eaves for rain sheltering, as well as Victorian details. Understanding the functional importance of the roof and the client’s emotional attachment to its form, Neri&Hu embraced the symbolic nature of the pitched roof and combined it with a reinterpretation of the courtyard house.

The House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
The House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu.

House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu

The new two-story house organises all communal spaces around a central garden, which occupies the courtyard space serving as a memorial garden for the family’s matriarch. The ground level is extroverted in nature, with expansive glass walls to connect all spaces to the gardens along the edge of the site. Neri&Hu aims to maximise visual transparency from the communal areas – living room, open kitchen, dining room and study – so that from the ground floor the inhabitants may look into the central memorial garden while cocooned by the dense vegetation surrounding the house. Large glass doors can slide open, so that in optimal temperate conditions the house can take advantage of cross ventilation and direct access to the gardens.

For the upper level, Neri&Hu pursues the idea of the pitched-roof form as not only a signifier of shelter, but also an element that both unifies and demarcates the public and private realms. All private bedrooms, located on the upper introverted level, are housed within the roof’s steep gables so that when seen from the exterior, the house retains the appearance of a single-story hipped-roof bungalow. Skylights and large glass walls connect to bedroom balconies where views are oriented outwards to the perimeter garden spaces. Through sectional interplay, the design team introduce three double-height areas to connect the communal functions and the corridors above. These spaces of interpenetration create vertical visual connections to allow one to peer into the public realm from the private.

One can see a carved void in the roof volume, which frames a small tree before arriving at the central memorial garden. On the exterior, where balconies and sky wells are carved out from the volume of the pitched-roof form, the walls transition from smooth to board-formed concrete to take on the texture of wooden planks. The circulation on the ground floor is based on the shape of the circle to reinforce the ambulatory experience of walking in the round and to define the memorial space as a sacred element. Since the circle has no edges or terminating vantage points, it allows one to always find a return to the centre both spiritually and physically. The garden symbolically defines the heart of the home as an ever-palpable void, persisting as the common backdrop to the collective lives of all inhabitants.

neriandhu.com

The garden symbolically defines the heart of the home as an ever-palpable void, persisting as the common backdrop to the collective lives of all inhabitants

Neri&Hu
The House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
The House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
The House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
The House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu.

Love the House of Remembrance by Neri&Hu? Catch up on more hospitality architecture and design and residential design, plus subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV
The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal, transforming the region into a liveable and “complete” urban quarter. Designed by local Dutch architecture office MVDRV for EDGE Technologies, the 75,000-square-metre mixed-use Valley precinct contains apartments, shops, offices, […]
News
20-05-2222
Artful lodger: Inside the Ace Hotel Sydney by Flack Studio
Inspired by the visionary modernist architect Robin Boyd and his 1960s book, The Australian Ugliness, Ace Hotel Sydney tells its story with a palette reflective of the hard-working history of its industrial shell. The use of raw, tactile and moody materials, exampled by off-form concrete walls, locally sourced timber and aged brass, nods to the […]
News
20-05-2222
Colour odyssey: Inside the Maison Matisse flagship store in Paris
While we can’t all acquire an original Matisse and indulge in pondering which wall to hang it upon at home – dream as we may – the appetite for a slice of the artist’s effervescent world hasn’t fizzled. This is evidenced by the evolution of the Maison Matisse brand, which was founded in 2019 by the fourth […]
News
18-05-2222
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c
From an early stage in the design process, the architects at Atelier tao+c reached a mutual understanding with their client that the Common Reader should not just be a “storage room” for books. Rather, it should also be a place for people to get involved with “collecting social memories and absorbing knowledge,” the tao+c team […]
News
13-05-2222
Patricia Bustos unveils ‘Serene Touch’ installation at Casa Decor 2022
The great success of the debut edition – and those that followed in its footsteps – lies in its formula. Casa Decor is unique and exclusive, and focused on three fundamentals. Firstly, it brings together in historic locations a large group of professionals with experience and prestige who, with great enthusiasm, wish to show their […]
News
12-05-2222
Egeo Greek restaurant in Valencia by Masquespacio 
The move into Valencia marks the next step in Thanasis’ chain of Egeo souvlaki restaurants, building upon two already established venues in Madrid. Offering generous servings of skewer-grilled meat and vegetables, the Greek restaurants boast a strong following of food-loving locals whose loyalty is hoped to be replicated on Spain’s southeastern coast. “When Ana and […]
News
06-05-2222

Back to Top