fbpx DAN | Daily Architecture News Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos - DAN | Daily Architecture News
Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos

Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos

News
29-04-2222
WATCH: Highlights from the world of architecture, art and design.

Found along Afghanistan’s ancient silk road, about 240 kilometres north-west of Kabul, Bamiyan Valley cradles the cultural and political affairs of the Hazára ethnic group. The valley is well-known for its abundance of natural and artistic beauty, as is its capital city, Bamiyan, the heart of the broader Bamiyan Provence. Headlining the region’s attractions is Band-e Amir Lake, with its dazzling azure waters haloed by natural travertine walls, and the ancient remains of the Zahak, Ghulghula and Buddha castles. But a newcomer by way of the Bamiyan Cultural Centre is expected to quickly climb the ranks, cementing itself as a much-loved destination for both tourists and the local community.

The centre arises in the wake of tragic events that date back over twenty years, to March 2001 when the Taliban destroyed two colossal Buddha statues that towered over the Bamiyan Valley. The statues, carved into the stone cliff-face approximately 1500 years ago, were considered the largest standing Buddha sculptures in the world, forming an integral part of both Buddhism and local culture. Tasked with safeguarding the remaining historical artefacts while also promoting new social and cultural developments in the region, the Bamiyan Cultural Centre was born from a 2014 international design competition, spearheaded by UNESCO with the economic support of the South Korean government. 

Bamiyan / Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
Bamiyan / Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos

Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos

Selected from over 1000 competition entries, the proposal by Argentina-based design office M2R Arquitectos was announced as the winner, not least for its intentions to create a new and vital centre for communicating and sharing ideas in the Bamiyan region. “Our proposal tries to create not an object-building, but rather a meeting place,” the M2R Arquitectos team explains, pointing to the building’s nearly completed system of internal and external spaces, where the impressive landscape intertwines with the rich cultural activities that the centre will foster. These include permanent and temporary exhibitions, education and training sessions, lectures and cross-cultural performance events. 

Due to the way in which the underbelly of the building is carved into the earth, the architects suggest the Bamiyan Cultural Centre is not simply built, but rather discovered. “This primordial architectural strategy creates a minimal negative-impact building that fully integrates into the landscape,” the M2R team explains. “It takes advantage of the thermal inertia and insulation of the ground,” they add, highlighting that the interiors of the centre are capable of remaining cool on the hottest of days. This is assisted by the use of slimline masonry bricks throughout the campus which offer a nod to the vernacular architecture of the region, where timber-framed brick and stone homes and public buildings are constructed to tackle the extreme climatic conditions.

When visitors first approach the centre, from the crest of the taupe-coloured escarpment, rather than finding a building hovering over the landscape they will first encounter a public garden, open to all of Bamiyan’s residents. Yet to be realised, the gardens will occupy the uppermost rooftops of the centre, adding to a series of viewing platforms where visitors and locals can meet, contemplate the diverse landscape and peek into the activities happening inside the facility. The centre itself, located beneath the entry level, forms a new man-made cliff face, drinking in unobstructed panoramic views across the Bamyan Valley and what remains of the “Buddha cliffs”. 

Bamiyan / Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
Bamiyan / Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos

Aligned with the stone niche where the giant western Buddha once stood, a gentle ramp guides visitors down the site to a plaza that serves as the “vital core” for the centre. “This plaza will be an open space for cultural activities,” the M2R team points out, noting that the plaza and surrounding interstitial spaces are formed by the three buildings within which the program is divided. The public activities of the centre are hosted in the Performance and Exhibition Building, the Research and Education Building hosts the semi-public activities of the program and the Administrative Building facilitates the private activities. “This division of the program into seperate buildings allows each to work independently, reducing the cost of maintenance and heating,” the architects explain. 

Inside the centre, the cavernous spaces are mostly devoid of discernible detail or ornament. Only the quiet patterning offered by pale, elongated bricks embellishes the floor and walls. Offsetting this, shafts of intense sunlight act as graphic strikethroughs that enter the vaulted rooms via slender cavities overhead. “By their sheer austerity, [the interiors] favour a contemplative and reflective attitude,” the M2R team says. “The skylights of the cultural centre create lines of light that move, following the path of the sun through the sky, making visible the passage of time.” The vaulted elevation of the exhibition area faces the western Buddha niche and frames the views towards it, giving a dramatic historic backdrop to the centre’s contemporary cultural manifestations. “This makes visible the contrast and continuity between Afghanistan’s past and present,” the architects conclude. 

m2rarquitectos.com

Bamiyan / Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos

By their sheer austerity, [the interiors] favour a contemplative and reflective attitude.

M2R Arquitectos
Bamiyan / Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
Bamyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos
The outlook across the valley from the Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan by M2R Arquitectos.

Catch up on more of the latest architectural gestures and commercial design. Plus, join the mailing list to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Under construction: Valley in Amsterdam by MVRDV
The arrival of Valley is part of Amsterdam’s ambition to rebalance this particular area of the city’s strong business focus by bringing in more residential appeal, transforming the region into a liveable and “complete” urban quarter. Designed by local Dutch architecture office MVDRV for EDGE Technologies, the 75,000-square-metre mixed-use Valley precinct contains apartments, shops, offices, […]
News
20-05-2222
Artful lodger: Inside the Ace Hotel Sydney by Flack Studio
Inspired by the visionary modernist architect Robin Boyd and his 1960s book, The Australian Ugliness, Ace Hotel Sydney tells its story with a palette reflective of the hard-working history of its industrial shell. The use of raw, tactile and moody materials, exampled by off-form concrete walls, locally sourced timber and aged brass, nods to the […]
News
20-05-2222
Colour odyssey: Inside the Maison Matisse flagship store in Paris
While we can’t all acquire an original Matisse and indulge in pondering which wall to hang it upon at home – dream as we may – the appetite for a slice of the artist’s effervescent world hasn’t fizzled. This is evidenced by the evolution of the Maison Matisse brand, which was founded in 2019 by the fourth […]
News
18-05-2222
Home tour: House of Remembrance in Singapore by Neri&Hu
In this project, dubbed the House of Remembrance, Neri&Hu has explored how notions of communal living and collective memory can be expressed spatially. The original site featured a lush vegetated edge that formed a natural green buffer along the perimeter, a feature that the designers have retained. The previous house was built in the style […]
News
13-05-2222
Common Reader bookstore in Hangzhou by Atelier tao+c
From an early stage in the design process, the architects at Atelier tao+c reached a mutual understanding with their client that the Common Reader should not just be a “storage room” for books. Rather, it should also be a place for people to get involved with “collecting social memories and absorbing knowledge,” the tao+c team […]
News
13-05-2222
Patricia Bustos unveils ‘Serene Touch’ installation at Casa Decor 2022
The great success of the debut edition – and those that followed in its footsteps – lies in its formula. Casa Decor is unique and exclusive, and focused on three fundamentals. Firstly, it brings together in historic locations a large group of professionals with experience and prestige who, with great enthusiasm, wish to show their […]
News
12-05-2222

Back to Top