fbpx DAN | Daily Architecture News 'The Apple tree' by Foster + Partners blossoms in Bangkok - DAN | Daily Architecture News
‘The Apple tree’ by Foster + Partners blossoms in Bangkok

‘The Apple tree’ by Foster + Partners blossoms in Bangkok

Architecture
Commercial Design
News
Retail Design
Technology
17-08-2020
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Housed under a “cantilevered tree canopy” roof structure, Apple Central World’s distinctive architecture is “brought to life with the first-ever all-glass design,” says the tech giant. Located in the heart of Ratchaprasong, Bangkok’s iconic intersection district, the striking Apple store designed by Foster + Partners forms a new social subject in this part of the city. It also contributes to the backdrop of the famed New Year celebrations and a program of other regular festivities. The store is fronted by a generously sized public plaza and Bangkok’s renowned Erawan shrine is sited across the road. Adding to the spectacle, ‘The Apple tree’, as it’s been quickly nicknamed, is overlooked by a busy web of vehicle and pedestrian routes that weave around the site.

News highlights

  • The recently opened Apple Central World in Bangkok is the second and largest Apple store in Thailand.
  • Designed by Foster + Partners, the new Apple store is located in Ratchaprasong, the city’s iconic intersection district.
  • Defined by its tree-like central structure, the impressive store provides a completely new and accessible destination in the beating heart of the city.
  • Apple says the store’s unique design includes many of the brand’s latest features including a Forum, Boardroom, and freestanding retail displays.
Oak panelling lines the central column of Apple store Bangkok
Customers are welcome to interact with freestanding displays under the canopy.

At Apple Central World, the sleek canopy roof is unquestionably its defining feature – it’s a dizzying gesture by Foster + Partners which establishes a quiet sculptural presence in this corner of the city. The circular roof projects out from its central ‘trunk’ over the 24.4-metre diameter glass drum facade and extends a further 3 metres to provide a ring of shade to the retail levels beneath it. Tracking the circular outline of the Apple store’s canopy, the building’s glazed facade blurs the line between indoors and out, allowing the tree-like structure to stand almost uninterrupted in this bustling urban jungle. “The fully glazed drum surrounding both floors provides dramatic 360-degree views, juxtaposing the intense urbanism with the quiet greenery of the new landscape,” says the architects.

The public plaza outside Apple's Bangkok store
Offering a place to stop and unwind, the generous public plaza includes trees and benches.

Referencing the material of its inspiration, the central tree-inspired structure ­– from its base to its outer dripline – is wrapped in warm timber panelling. “The central support is formed of 1,461 European white oak profiles,” says the architects. Built by Blumer Lehmann, “the oak timber is split into individual lamellas and bonded onto a spruce core for stability. A carefully crafted edge detail on each slat allows air to be extracted out through the central structure with an absorptive acoustic backing layer.” Material finishes outside the store are equally considered and high-quality, combining to create a generous plaza for the community. This publicly accessible area is surrounded by a ring of Terminalia trees interspersed with inviting benches for passers-by to rest and enjoy the green space.

Apple staircase designed by Foster + Partners
Apple store Bangkok staircase
“Each tread is milled from solid blocks of stainless steel and is highly polished, giving them a reflective, sculptural quality,” says Foster + Partners.

Referencing the material of its inspiration, the central structure ­– from its base to its outer dripline – is wrapped in warm timber panelling.


Inside the Apple store Bangkok

Upon entering the store, customers are welcome to travel between the two circular floors via a beautifully crafted staircase with helical turbine blades that cantilever from the structure’s core. “Each tread is milled from solid blocks of stainless steel and is highly polished, giving them a reflective, sculptural quality,” says the architects. Customers can access the store from the plaza at ground level or by travelling along a new walkway that leads into the store’s upper level. The walkway also provides customers with a direct connection to the Skytrain station and Bangkok’s largest shopping centre.

The Forum inside Apple's Bangkok store
The tree-like central column at Bangkok's new Apple store
Centred around the impressive video wall, the Forum (left) at the new Apple store Bangkok will be home to regular Today at Apple events.

Apple says the store’s unique design includes many of the brand’s latest features including a Forum, Boardroom, and freestanding retail displays. Centred around a video wall, the Forum will be home to upcoming Today at Apple sessions with some of Thailand’s most celebrated artists, musicians, and creatives. Customers can discover curated products and accessories for a wide range of creative interests at the freestanding displays, located all around the circular store layout on the first floor. The Boardroom sits in the lowest level of the store and will provide entrepreneurs, developers, and local business owners a dedicated space to receive personal advice and guidance from the team at the Apple store Bangkok.

Visit Apple Central World at 999/9 Rama1 Road Khwaeng Pathum Wan, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330, Thailand.

Interior view of the Apple store Bangkok
Staff operate at freestanding retail displays at the Apple store Bangkok
The new Apple store Bangkok

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Bangalley House by Casey Brown Architecture
Sitting camouflaged in a highly visible location, Bangalley House is an exercise in balancing extreme exposure with protection. The rising headland site drinks in panoramic ocean views and shares sightlines with the golden sands of Avalon Beach in Sydney. “Almost any new building you’ll see on a Sydney headland really stands out, often to the detriment of the surrounding area,” says architect Rob Brown. “The clients didn’t want that. They asked for something that was moulded into the landscape.”
Architecture
27-11-2020
Prior cafe in Thornbury by Melbourne architects Ritz & Ghougassian
Facing the tramline on High Street in Thornbury, Prior is a chic neighbourhood cafe that opened its doors to the inner Melbourne suburb in early 2020. Observing the eatery from the street, the building, a former print shop, is crowned by typically Art Deco detailing. Dramatic black windows frame the entrance of the 130-seat cafe while an equally theatrical awning is emblazoned with the single word ‘Prior’, positioned front and centre as if to indicate its strength as a headline act in this neck of the woods.
Architecture
03-11-2020
Steven Chilton Architects previews 2000-seat theatre inspired by Chinese silk
Scheduled to open its box office to audiences later this year, the captivating Guangzhou Show Theatre is currently under construction in the Huadu District of Guangzhou, north of Macao in southern China. Introductory illustrations of the theatre’s imposing facade demonstrate how London-based firm Steven Chilton Architects has engineered the building to express the mesmerising fluidity and drape of a luxurious silk scarf, a garment which has well-established connections with the region’s past.
Architecture
20-10-2020
Holiday maker: The Calile Hotel by Richards and Spence
Revolving brass arms held aloft by concrete columns mark the passage of time on the corner of James and Doggett Streets in Fortitude Valley, Brisbane. A symbol of civic connection, clock towers like these are usually reserved for train stations and city halls. Here, this timepiece announces the civic intentions of recently completed The Calile Hotel. It also marks a cornerstone in the comprehensive body of work realised by its architects, Ingrid Richards and Adrian Spence of Brisbane practice Richards and Spence.
Architecture
16-09-2020
Singapore's Eden building and its skyward gardens are in sync with the city-state's biophilic vision
In an act of rebellion against the shrinking footprint of traditional green spaces among cityscapes, towering vertical gardens are clambering onto the agendas – and facades – of high-rise developments around the globe. And it’s a welcome sight. After all, the concrete jungles of the world are damn hot, pretty ugly and rather unpleasant to inhabit without them.
Architecture
02-09-2020
Terracotta transformation: The Beehive by Raffaello and Luigi Rosselli
Raffaello was project architect, and Luigi his “informed client”. Having acquired an empty infill site in a heritage row, they started looking for a material waste stream with no existing re-use market. Raffaello’s emerging practice is dedicated to material re-use in construction, furniture and linings. “I wanted to take things further, and integrate a recycled […]
Architecture
01-09-2020