fbpx DAN | Daily Architecture News Home tour: A contemporary house in Subiaco with quaint cottage appeal - DAN | Daily Architecture News
Home tour: A contemporary house in Subiaco with quaint cottage appeal

Home tour: A contemporary house in Subiaco with quaint cottage appeal

Architecture
Interior Design
News
Residential Design
06-08-2020

Real estate clichés are difficult to avoid when penning a description of Subiaco in Western Australia. Think leafy streets lined with elaborate historic homes, beautiful boutiques and high-end cosmetics stores, all amid the gentle hum of elegant cafes, trattorias and gastropubs. Perth’s bustling Thomas Street separates this neck of the well-established woods from the expansive Kings Park and Botanic Gardens.

Subiaco House, however, is far from cliché.

The sizeable ‘public’ courtyard that adjoins Subiaco House shares a connection with the streetscape.

Designed and coordinated from nearly 4500 kilometres away by Brisbane-based architecture practice Vokes and Peters, the two-storey family abode is located on a prominent corner block and wears a distinctive bell-shaped ‘top hat’ clad in petite terracotta shingles.

At ground level, the suburban home engages politely with the conservative streetscape through its classic timber bay windows. It responds more openly through its adjoining ‘public’ courtyard garden: a generous lawned space which is directed toward the footpath and bordered by a multi-use cloister that extends from the main dwelling.

Beside the entry gate to the cloister, timber bay windows greet the street.

Both private and public interactions are filtered throughout the cloister, which doubles as an open-air pathway and occupiable extra ‘room’ partially screened by large vertical louvres and developing gardens. Through this contemporary cloister technique, and the flurry of activity that it generates, the line between inside and outside is constantly blurred. So, too, is the boundary between the public sphere and private residential spaces.

The push-and-pull of public and private realms is less at play when it comes to the upper level of the home. Observing Subiaco House from the street, the charming terracotta roof tiles are the home’s most attention-grabbing gesture. But cocooned behind this veil, the upper-level program of the house is kept almost completely out of sight – the only reminder of the second storey’s existence is the sparingly placed windows on its elevations.

The contemporary cloister structure facilitates seamless indoor-outdoor living.

While the home and its garden-rich setting can be seen to reference the well-groomed visage of its Federation-era neighbours, there are also influences from formal European plazas and immaculate country cottages, both in the planning and the impressive craftsmanship of the home.

It’s unusual for a modern home to be so thoughtfully layered with detail and craftsmanship but at Subiaco House, this is part of its DNA. Glimpses of the intricate network of rafters, battens and struts are offered from the outside. The rainwater heads align in absolute precision with the notched concrete edges of the cloister. The underside of the same concrete plane features patterned impressions, discoverable only when the passer-by takes the opportunity to direct their gaze upward. Even the tip of the chimney that extends from the outdoor fireplace is flourished.

It’s unusual for a modern home to be so thoughtfully layered with detail and craftsmanship but at Subiaco House, this is part of its DNA.


Vokes and Peters WA home
An outdoor fireplace and casual dining areas are contained within the cloister.

It comes as no surprise, then, that the interiors of Subiaco House are equally considered and rich in detail as the outward-facing elements. Tile, stone, brick, concrete and timber unite in a harmonious interplay that is quintessentially the design language of Vokes and Peters. Here, the brick-pattern paving of the cloister makes its way confidently indoors and is joined by the same impression technique in the concrete overhead.

When the house is opened up to the daylight, sightlines from within the home extend along the walkways out to the nearby streetscape, further drawing together indoor-outdoor spaces and private-public worlds.

By overcoming geographical distance and stringent development guidelines that favoured a single-storey dwelling, Vokes and Peters have realised a home that further adds to the local fabric of a tightly held suburb. The shared vision of the architect, homeowner and skilled tradespeople sees the new home – a contemporary cottage fit for its custodians – comfortably rubbing shoulders with its heritage neighbours.

Contemporary home in WA
Contemporary kitchen in a home designed by Vokes and Peters
Contemporary home by Vokes and Peters

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Architecture
Pascoe Vale Primary School in Melbourne by Kosloff Architecture
Led by co-founders Julian Kosloff and Stephanie Bullock, the Kosloff Architecture team responded to the brief by creating a generous annexe with a gently curved facade, largely realised in traditional red brick to mirror that of the original structure. Panels of perforated brick detailing adorn its exterior, continuing the framework established by the street-facing windows […]
Architecture
26-11-2121
Neri&Hu unveils The Chuan Malt Whiskey Distillery in China
Located in the Emeishan region of China’s Sichuan Province, in the country’s south-west, the revered ground upon which The Chuan now sits was a natural source of inspiration for the building’s design. For more than a thousand years, the nearby Mount Emei has persisted as one of the most deeply spiritual places in China, leading […]
Architecture
25-11-2121
This birch-clad pavilion in Germany frames views via an arched 'experience portal'
More specifically, the new archway mirrors the architecture of Coudray’s wall – a barrier designed by and subsequently named after Clemens W. Coudray. The German-born architect originally created a series of five basket-handle arches in the wall, both in the north and the south, to furnish the simple wooden stables on the way to the palace […]
Architecture
19-11-2121
'Not just another museum': M+ in Hong Kong by Herzog & de Meuron
The 33 galleries within the M+ building range from the conventional white cube and reconfigurable spaces, screening rooms and multipurpose facilities, to what the architects call “third spaces” (those areas in-between others) and even a reimagined industrial space that forms the foundation of the entire project. “It was the special request for this industrial space […]
Architecture
18-11-2121
The Depot in Rotterdam unlocks 151,000 pieces of art and design
Breaking away from a tradition of concealment, the design of the Depot shines a light on “previously invisible” artefacts by unlocking its storage vaults for public access. “Currently many international museums can only showcase six to seven percent of their collections in exhibitions,” the MVRDV team explain. “The remaining 94 percent is [usually] hidden in […]
Architecture
12-11-2121
'Green oasis': Foster + Partners reveals new Apple store in Istanbul
The Bağdat Caddesi Apple store in Istanbul is the result of a close collaboration between the integrated architecture and engineering studios at Foster + Partners and Apple’s in-house design teams. The building responds to the site and its unique environmental conditions to create a simple and harmonious form. “The structure spans the entire width of […]
Architecture
04-11-2121

Back to Top