fbpx DAN | Daily Architecture News The Tsingpu Yangzhou Retreat in China by Neri&Hu - DAN | Daily Architecture News
The Tsingpu Yangzhou Retreat in China by Neri&Hu

The Tsingpu Yangzhou Retreat in China by Neri&Hu

News
19-01-2121
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Situated on a peaceful plot surrounded by small lagoons, in close proximity to the scenic Slender West Lake in China’s Jiangsu Province, the Tsingpu Yangzhou Retreat in China presented Shanghai-based architectural design practice Neri&Hu with its fair share of challenges. The firm – which was co-founded by Lyndon Neri and Rossana Hu – reused several existing structures for the boutique hotel, bestowing them with updated functions fit for hotel service, while also adding new structures to unify the site and complement the serene locale.

In bringing the project to life, the key source of inspiration for the designers was the courtyard house typology of vernacular Chinese architecture. Neri&Hu connected the peaceful interior spaces and the partially enclosed pathways – which lead guests through the hotel – with multiple patios that adopt the essential role of establishing a hierarchy among old and new structures.

Built entirely from reclaimed grey-toned bricks, the walls of the new transition areas offer perspective and frame views of the land and sky, while the various brick-laying techniques, including an open-air ‘lattice’ method of construction, facilitates eye-pleasing light and shadow play throughout the day.   

Dotted with contemplative nooks, the lodging hosts only 20 rooms – ranging from 33 to 78 square meters in size – each adorned with natural materials such as dark timbers and stone that echo the earthy palette of the surrounding environment. Viewed from a reclined bathtub position in the bathrooms, the skylight openings offer guests uninterrupted skyward glimpses, increasing the communion with nature.

A selection of the hotel’s many courtyards were transformed into small yet charming gardens, abundant in verdant foliage, while others accommodate shallow reflection pools. A formerly derelict warehouse building was renovated to include a new concrete addition and now houses the hotel’s restaurant, a theatre and an exhibition space. Here, guests are welcome to join cooking classes and dine on organic cuisine at long communal tables that promote a sense of community among travellers. The lakeside pavilion contains four additional guestrooms.

For the designers, blending architecture and landscape was key throughout the process of realising the Tsingpu Yangzhou Retreat, characterised by the firm’s use of rustic yet poetic materiality. In every direction, the hotel’s neatly gridded walls and patchwork of courtyards and passageways intertwine to create a harmonious balance between void and matter, private and public, and sky and earth, placing traditional Chinese architecture on a new path paved with contemporary influences.

neriandhu.com

Tsingpu Yangzhou Retreat

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in News
Iturbide Studio in Mexico City by Taller de Arquitectura Mauricio Rocha
Located in the Barrio del Niño Jesús, a neighbourhood of Mexico City, the Iturbide Studio is just a few steps away from owner Graciela Iturbide's private residence. A celebrated Mexican photographer, Graciela had only one condition when she asked her architect son Mauricio Rocha of local firm Taller de Arquitectura to design the studio: it simply had to be built from bricks.
News
09-04-2121
Círculo Mexicano hotel in Mexico City by Ambrosi Etchegaray
While many visitors flock to Mexico’s coastline for a relaxing spell of surf, sand and sunshine, Mexico City attracts its fair share of tourism thanks to the region’s burgeoning design and architecture scene, bolstered by the city’s annual design week. One of the hottest hotels to call the city home – the Círculo Mexicano – is located in the downtown district, where design studio Ambrosi Etchegaray balanced a contemporary aesthetic with original architectural charms.
News
08-04-2121
Maya Somaiya Library in India by Sameep Padora & Associates
Mumbai-based firm Sameep Padora and Associates cast their net globally when they were commissioned to create the library for a small school in central western India, located on a narrow thoroughfare site between existing education buildings and the school's boundary-line. Roman-inspired Catalan roof vaulting, a reinforcement technique developed in Uruguay, Swiss software and locally made brick tiles were all used to create the striking building, which went onto win a Brick Award in late 2020 for ‘Building Outside the Box’.
News
08-04-2121
'The National' is back in 2021 with a collection of new Australian art
First launched in 2017, ‘The National' is a compelling biennial survey that showcases the varied and vital work being made by Australian artists of different generations and cultural backgrounds from urban, regional and remote communities across the country.
News
01-04-2121
Five (or so) minutes with architect Luca Vezzosi
Italian-born Luca Vezzosi credits a “deeply formative experience” at John Wardle Architects for his readiness to undertake the newly created director of architecture role at Mim Design. The opportunity to join the Melbourne-based practice, led by founder Miriam Fanning, “couldn’t have come at a better time,” he says. “The studio is going through a really exciting period, celebrating its 21st year in operation and taking on more architectural projects than ever before.”
News
30-03-2121
Neri&Hu designs 'fortress-like' HQ for elevator giant Schindler
Situated in the developing industrial area of Jiading, just beyond Shanghai’s city centre, China-based architecture firm Neri&Hu has envisioned a 32,400-square-metre headquarters for Swiss elevator manufacturer Schindler. Led by practice co-founders Lyndon Neri and Rossana Hu, the project encompasses a showroom, offices, factories, warehouses and “fortress-like” research facility. Defined by an armour of light grey bricks, glass-clad boxes and an immense open garden plaza, the precinct signals a new chapter in the company’s corporate masterplan.
News
29-03-2121

Back to Top