fbpx DAN | Daily Architecture News Stokes 14: Architect William Smart's creative studio in Sydney - DAN | Daily Architecture News
Stokes 14: Architect William Smart’s creative studio in Sydney

Stokes 14: Architect William Smart’s creative studio in Sydney

Commercial Design
News
Residential Design
02-03-2121
WATCH: Highlights from the world of architecture and design.

Located a short commute from Sydney’s centre, Alexandria is a burgeoning suburb with industrial origins, observable by its skyline of sawtooth roofs, exposed trusses and utilitarian facades. For local Australian architect William Smart, creative director of Smart Design Studio, the conservation movement at the northern end of the precinct offered immense appeal.

Upon finding a vacant warehouse in the area, he had also found the new home for his practice’s creative headquarters. The building at 14 Stokes Avenue (now called Stokes 14) was the subject of a visionary redevelopment by William and his team before reawakening as a multi-purpose facility, comprising a lower-level work space and an upper-level live/work residence sheltered by sweeping catenary vaults.

Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio

Shaping Stokes 14

For the building’s redesign to align visually with the timeworn warehouses that connect the area to its storied past, the choice of brick for Stokes 14 was of absolute importance. The team at Smart Design Studio selected La Paloma Azul bricks from Austral Bricks for the new facade portion of the building, which elegantly peels back in places to reveal windows, doorways and awnings. “We chose to use brick because we could make it do things you don’t see it do. We could build vaults and create curved facades,” enthuses William. “It’s a small module that can be put together in beautiful ways.”  

The purpose-designed office includes all the workings you’d expect of a bustling studio: a materials library, workshop and ample meeting spaces. There’s a canteen and relaxed breakout zones, too, and amenities such as bicycle storage and showers that ensure a high-quality work environment. Above the lower-level work space, a live/work residence runs the full length of the site, made by four self-supporting brick catenary vaults that are offset from each other to let in natural light. “With little outlook in this industrial area, the focus is on the interior architecture created by stacked bricks and gradations of light,” says the studio.

Creating a brick-lined space with no mortar joints was an opportunity for the studio to hero the materiality in an unconventional way. Chillingham White bricks from Bowral Bricks frame the upper-level interior, where the space at large proved rather difficult to work with. The windows were incredibly time-consuming to resolve and manufacture, as was the roofing and joinery, each calling for skilled design detailing and craftsmanship.

In forming the catenary shape of the building, no structural steel was required to hold up the roof. Rather, guided by the results of a prototype, a structural mould was devised in partnership with the University of Technology and Northrup Engineering, allowing the load of the brick to be evenly distributed toward the ground. The result is a poetic space born from precision, offset by the unexpected softer-side of bricks. “I love the precise shapes, like a perfectly shaped catenary vault, combined with a raw material that is chipped and rough, bent, irregular and chalky, and a little bit imperfect,” says William. “I think that the combination of roughness with precision is beautiful.”

Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio

We chose to use brick because we could make it do things you don’t see it do. We could build vaults and create curved facades.

William Smart Creative director, Smart Design Studio

A lasting legacy

A key outcome required of Stokes 14 was a six Green Star rating, says the studio. To achieve this, waste was kept to a minimum during the construction phase and considerations are in place to continue reductions during the building’s lifespan. An impressive 225 roof-mounted photovoltaic panels ensure the building is “energy-positive” while all materials were selected for their embodied energy, reduced impact on the environment and reuse opportunities. Air-conditioning has been replaced by natural cross-ventilation, ceiling fans and radiant underfloor heating and cooling. 

Empowered to improve preservation and spearhead innovation, Smart Design Studio was able to test out new ideas at Stokes 14. The design team retained 80-percent of the existing building and constructed 20-percent as new. They reimagined the warehouse while still being sympathetic to its origins, and accommodated a team of 40-plus people in one dynamic, light-filled space. With sustainability, conservation and boundary-pushing ideas forming the project’s noble foundations, the studio has written a new chapter in the site’s heritage and contributed a compelling layer to the suburb’s ever-expanding story. 

smartdesignstudio.com

WATCH: Tour the Stokes 14 building with Smart Design Studio.
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio
Stokes 14 office and residence by Smart Design Studio

Catch up on more of the latest architectural gestures. Plus, subscribe to receive the Daily Architecture News e-letter direct to your inbox.

Parts of this story originally featured on the Brickworks Design Channel.

Related stories

Advertisement
Login to join the conversation

Subscriber comments are moderated first. Respect others. Criticise ideas, not people. No offensive language View commenting guidelines

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Further Reading
View all in Commercial Design
The 'Tetris-like' Arakawa building in Tokyo by Nikken Sekkei
Overlooking a bustling street corner in Tokyo’s historic business district, the Arakawa building site and the commercial ventures it has cultivated have long contributed to the fabric of the surrounding cityscape. When the original building reached its expiry date, Japanese architects Nikken Sekkei focussed on creating a new gesture that would continue this legacy and contribute to the Tokyo of the future. The architects generated a landmark volume where a vertical network of stairs and balconies line its exterior, linking the owner’s private residence and office space with commercial levels available for lease.
Commercial Design
24-02-2121
Kennedy Nolan's 'Workplace' puts the cool back into water-cooler conversation
The second of three spaces created by architects Patrick Kennedy and Rachel Nolan for Australian company Laminex seeks to challenge typical commercial office design. Titled ‘Workplace’, Kennedy Nolan’s eye-catching prototype showcases a curated mix of solid colours and natural textures alongside the firm’s uniquely sculptural approach to form-making. The workspace possesses two other qualities essential for a fit-out of its kind – a high level of durability and ease of maintenance, all made possible by the inherent qualities of laminate.
Commercial Design
15-10-2020
Ironside workplace by interior designer Brahman Perera
The workplace reinforces the identity of the company,” says Luke Skurrie, managing director of Ironside whose business digs have been bestowed with the warmth and eye for detail, quality and authenticity that’s on par with the boutique construction company’s portfolio.
Commercial Design
17-09-2020

Back to Top